Over Zoeken naar boeken met Google
• Overzicht
• Ideeën en meningen
• Algemene hulp
Partnerprogramma
• Voor uitgevers en auteurs
• Nu aanmelden
• Hulp voor partners
Bibliotheekproject
• Overzicht
• Bibliotheekpartners
• Hulp voor bibliothecarissen |
![]() |
 |
![]() |
Bibliotheekproject – een geoptimaliseerde kaartenbak met alle boeken ter wereld
- Met welke bibliotheken werken jullie samen?
- Hoe worden boeken uit het bibliotheekproject weergegeven?
- Waarom kan ik een bibliotheekboek niet in zijn geheel online lezen?
- Hoe kunt u bepalen of een boek tot het publieke domein behoort en er dus geen auteursrechten meer op rusten?
- Verdient Google of de bibliotheek geld aan boeken die ik aanschaf?
- Geeft Google advertenties weer bij bibliotheekboeken?
- Zijn er ook andere initiatieven om boeken te digitaliseren?
- Kunnen bibliotheekboeken beschadigd raken door het scannen?
- Hoe zit het met boeken in andere talen?
- Hoe kan mijn bibliotheek deelnemen?
- Houdt Google bij welke boeken ik lees?
- Met welke bibliotheken werken jullie samen?
We werken momenteel samen met de University of Michigan, de Harvard University, de Stanford University, de New York Public Library en de Oxford University om hun collecties toe te voegen aan Zoeken naar boeken met Google. We willen gebruikers informatie over het boek laten zien en een paar fragmenten - zinnen met hun zoekterm in context. Hiermee kunnen gebruikers de volledige tekst van deze boeken doorzoeken om exemplaren te vinden die hen interesseren. Daarnaast krijgen ze informatie over waar ze deze boeken kunnen kopen of lenen.
- Hoe worden boeken uit het bibliotheekproject weergegeven?
Wanneer u op een zoekresultaat voor een boek klikt, ziet u de fragmentweergave die net als een kaartenbak informatie bevat over het boek plus een aantal fragmenten – een paar zinnen met uw zoekterm in context. Er wordt mogelijk een weergave met voorbeeldpagina's getoond als de uitgever of auteur ons toestemming heeft gegeven. De volledige boekweergave is bedoeld voor boeken waarop geen auteursrechten meer rusten. In alle gevallen ziet u de link “Dit boek kopen” die u doorverwijst naar online boekwinkels waar u het boek direct kunt aanschaffen
- Waarom kan ik een boek in het bibliotheekproject niet in zijn geheel online lezen?
Zoeken naar boeken met Google is ontwikkeld om u te helpen boeken te vinden, niet om ze helemaal te lezen. We willen het voor gebruikers eenvoudiger maken om boeken te vinden en te kopen, maar we willen ook de rechten van auteursrechthouders beschermen. Wanneer u dus klikt op een boek waarop nog auteursrechten rusten, ziet u de fragmentweergave die net als een kaartenbak informatie bevat over het boek plus een aantal fragmenten – een paar zinnen met uw zoekterm in context. Er zijn echter ook enkele boeken die vrij zijn van auteursrechten, wat betekent dat we het gehele boek in de volledige boekweergave kunnen tonen. Klik hier voor enkele voorbeelden.
- Hoe kunt u bepalen of een boek tot het publieke domein behoort en er dus geen auteursrechten meer op rusten?
Voor gebruikers in de Verenigde Staten gaat Zoeken naar boeken met Google ervan uit dat op alle na 1922 uitgegeven boeken auteursrechten rusten, behalve bij boeken waaraan nooit auteursrechten zijn toegekend, bijvoorbeeld boeken die zijn uitgegeven door de Amerikaanse overheid. Voor gebruikers buiten de Verenigde Staten is de lokaal geldende wetgeving van toepassing. Net als bij alle andere beslissingen met betrekking tot de inhoud van Zoeken naar boeken met Google zijn we zeer voorzichtig in onze interpretatie van zowel de wetgeving op het gebied van auteursrechten als de feiten die over een specifiek boek bekend zijn. Wanneer we ergens over twijfelen, ziet u de fragmentweergave die net als een kaartenbak informatie bevat over het boek plus een aantal fragmenten – een paar zinnen met uw zoekterm in context.
- Verdient Google of de bibliotheek geld aan boeken die ik aanschaf?
Nee, daar verdienen we niets aan. Op de pagina's van Zoeken naar boeken met Google worden links weergegeven naar populaire boekwinkels waar u het boek kunt aanschaffen. Als het boek niet meer wordt gedrukt, worden links weergegeven naar antiquariaten. Voor deze links hoeven deze boekverkopers niet te betalen en Google of een bibliotheek verdient er niet aan als u een boek koopt via een van deze sites.
- Geeft Google advertenties weer bij bibliotheekboeken?
Nee, er staan momenteel geen advertenties bij bibliotheekboeken. Ga naar de pagina met schermafbeeldingen van Zoeken naar boeken met Google of bekijk de schermafbeeldingen rechts op deze pagina om te zien hoe we boeken weergeven die gescand zijn via het bibliotheekproject.
- Zijn er ook andere initiatieven om boeken te digitaliseren?
Zoeken naar boeken met Google is onze bijdrage aan een divers geheel van ontwikkelingen op het gebied van digitale bibliotheken. Ons project is niet bedoeld om de financiering voor initiatieven van anderen die bezig zijn met het digitaliseren van bibliotheekcollecties, te vervangen of te ontmoedigen. We hopen dat onze bijdrage op dit gebied de nodige aandacht zal vestigen op initiatieven die wereldwijd al worden ontplooid op het gebied van digitale bibliotheken.
- Kunnen bibliotheekboeken beschadigd raken door het scannen?
Nee, gelukkig niet. We hebben een innovatieve technologie ontwikkeld waarmee de inhoud van boeken kan worden gescand zonder de boeken op enige wijze te beschadigen. Bovendien scannen we geen boeken die onze bibliotheekpartners te kwetsbaar achten. Wanneer we een boek hebben gescand, gaat het onmiddellijk terug naar de bibliotheekcollectie.
- Hoe zit het met boeken in andere talen?
We willen dat in Zoeken naar boeken met Google boeken worden opgenomen uit alle landen, talen en culturen van de wereld. Alle prestigieuze bibliotheken waarmee we samenwerken, hebben boeken in een groot aantal talen in hun bezit. We beperken ons niet tot het scannen van alleen Engelstalige boeken.
- Hoe kan mijn bibliotheek deelnemen?
Mogelijk wordt het programma uitgebreid naar speciale collecties van zowel Amerikaanse als buitenlandse bibliotheken. Als uw bibliotheek een speciale collectie heeft, kunt u een e-mail sturen naar boeken-support@google.com. Vermeld de omvang van uw collectie, eventuele specialistische of unieke inhoud en welke talen aanwezig zijn. Geef tevens aan hoeveel van de inhoud reeds is gedigitaliseerd.
- Houdt Google bij welke boeken ik lees?
Om boeken met auteursrechten te beschermen, kunnen gebruikers van Zoeken naar boeken met Google slechts een beperkt gedeelte van een boek inzien dat we beschikbaar stellen. Om dit beleid te kunnen implementeren, zien we ons genoodzaakt om de paginaweergaven van onze gebruikers bij te houden. Voordat u zich aanmeldt, willen we u graag laten weten dat de zoekopdrachten die u uitvoert of de pagina's die u bekijkt, op geen enkele wijze worden gekoppeld aan persoonlijke gegevens, zoals uw naam en adres. Om het aantal pagina’s dat u bekijkt te kunnen beperken, wordt, nadat u bent aangemeld, de naam van uw Google-account gekoppeld aan de boeken en pagina's die u bekijkt. Zoals altijd raden we u aan ons Privacybeleid te lezen zodat u precies weet hoe uw privacy wordt beschermd.
|