Over Zoeken naar boeken met Google
• Overzicht
• Ideeën en meningen
• Algemene hulp
Partnerprogramma
• Voor uitgevers en auteurs
• Nu aanmelden
• Hulp voor partners
Bibliotheekproject
• Overzicht
• Bibliotheekpartners
• Hulp voor bibliothecarissen |
![]() |
 |
![]() |
Informatie voor uitgevers en auteurs over het bibliotheekprojectHelp gebruikers om zelfs de minst bekende boeken uit uw catalogusaanbod te vinden
We werken samen met enkele grote bibliotheken om hun collecties toe te voegen aan Zoeken naar boeken met Google. We willen informatie weergeven over een boek, net als in een kaartenbak, maar daarnaast ook fragmenten van boeken weergeven (een paar zinnen met hun zoekterm in context). De gebruikers zien ook de link “Dit boek kopen” die hen doorverwijst naar online boekwinkels waar zij het boek direct kunnen aanschaffen.
Plaats een boek in de weergave met voorbeeldpagina's zonder ons een exemplaar van het boek te sturen
U hoeft geen exemplaar te sturen of een PDF te uploaden; u kunt ons gewoon laten weten welke boeken u aan uw Google-boekenaccount wilt toevoegen. Gebruikers kunnen vervolgens voorbeeldpagina's uit het boek zien en u kunt bovenaan de pagina de link “Koop dit boek” plaatsen waardoor verkeer naar uw website wordt gegenereerd. Zelfs wanneer u niet rechtstreeks verkoopt en het boek niet meer wordt gedrukt, kunt u nog inkomsten genereren door contextuele advertenties te plaatsen. Meer informatie vindt u hier.
Verzamel gratis marktonderzoeksgegevens voor oudere titels
Door een fragmentweergave van uw boek aan de weergave met voorbeeldpagina's toe te voegen, kunt u nagaan hoeveel mensen de pagina's bezoeken en op de link “Dit boek kopen” klikken. Als u met de gedachte speelt om een boek opnieuw uit te geven, biedt Zoeken naar boeken met Google u een unieke, realistische kijk op de populariteit van het boek.
Raadpleeg voor algemene vragen over het bibliotheekproject het gedeelte Bibliotheekproject – Veelvoorkomende vragen.
Opties voor uitgevers
- Hoe werk ik een fragmentweergave van een boek bij voor het Partnerprogramma?
- Ik heb mijn boeken verzonden via het Partnerprogramma, worden deze boeken ook nog gescand in een bibliotheek?
- Wat als ik helemaal niet wil dat bepaalde boeken worden opgenomen in Zoeken naar boeken met Google?
- Wat als ik één van mijn boeken tegenkom op Zoeken naar boeken met Google en dit boek graag wil verwijderen?
- Wat gebeurt er als ik helemaal niets doe?
- Hoe zit het met boeken die pas later dit jaar of volgend jaar uitkomen?
Vragen over het beleid
- Hoe weet ik of een boek tot het publieke domein behoort?
- Wordt met het scannen het auteursrecht niet geschonden?
- Ontvangen bibliotheken een exemplaar van het boek?
- Kan ik een kopie van het contract bekijken dat jullie hebben afgesloten met de bibliotheken?
Opties voor uitgevers
- Hoe werk ik een fragmentweergave van een boek bij voor het Partnerprogramma?
Als u zich al heeft aangemeld voor het Partnerprogramma voor Zoeken naar boeken met Google, hoeft u alleen maar aan te geven welke boeken u wilt toevoegen aan uw account. Dit kunt u doen door de boeken toe te voegen aan uw boekenlijst. Wanneer we een boek van uw lijst in een bibliotheek vinden, zullen de gebruikers niet de fragmentweergave te zien krijgen, maar de weergave met voorbeeldpagina's die links bevat naar uw website en uw logo. Het boek zal ook worden weergegeven in uw account voor Zoeken naar boeken met Google, waar u overzichten kunt bekijken van het aantal gebruikers dat het boek bekijkt.
- Ik heb mijn boeken verzonden via het Partnerprogramma van Zoeken naar boeken met Google. Worden deze boeken ook nog gescand in een bibliotheek?
Dat is mogelijk, tenzij u ons laten weten dat u dit liever niet wilt. Als een uitgever of een auteur een boek heeft aangemeld via het Partnerprogramma en het boek met hetzelfde ISBN-nummer wordt toevallig door ons in een bibliotheek gescand, wordt de versie weergegeven die door de uitgever is aangemeld. De bibliotheek ontvangt echter een digitaal exemplaar van het boek als deel van de collectie. Meer informatie vindt u hier. Als u niet wilt dat uw boeken worden gescand in het kader van het bibliotheekproject, kunt u het betreffende selectievakje in uw account bij Zoeken naar boeken met Google aanvinken. Hier ziet u hoe u dit instelt.
- Wat als ik helemaal niet wil dat bepaalde boeken worden opgenomen in Zoeken naar boeken met Google?
Als u momenteel partner bent van Zoeken naar boeken met Google, kunt u een lijst uploaden met boeken die u niet wilt laten scannen via het Bibliotheekproject. Meld u aan bij uw account en volg de instructies die hier staan. Zo kunt u aangeven welke boeken niet moeten worden gescand.
Als u geen partner bent van Zoeken naar boeken met Google, maar wel graag wilt voorkomen dat uw boeken worden gescand, hebben we enkele persoonlijke gegevens van u nodig. Daarnaast vragen we u een lijst mee te sturen met boeken die u niet wilt opnemen in Zoeken naar boeken met Google. We hebben deze gegevens nodig om na te gaan of u inderdaad de eigenaar van de betreffende boeken bent. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie. Klik hier om deze procedure te starten en uzelf als eigenaar te identificeren.
Als u problemen heeft met het samenstellen van de lijst of als u vragen heeft of hulp wilt, kunt u ons een e-mail sturen via boeken-exclusion@google.com. We helpen u graag.
- Wat als ik één van mijn boeken tegenkom op Zoeken naar boeken met Google en dit boek graag wil verwijderen?
We zijn altijd bereid om uw boek uit onze zoekresultaten te verwijderen, net zoals we dat zouden doen voor websitemakers. Ook hiervoor moet u kunnen aantonen dat u de eigenaar bent. Tevens moet u aangeven welke boeken u wilt uitsluiten. Als u ons wilt laten weten dat het boek al is opgenomen in Zoeken naar boeken met Google, stuurt u een e-mailbericht naar boeken-support@google.com of neemt u contact op met uw accountbeheerder.
- Wat gebeurt er als ik helemaal niets doe?
Gebruikers zullen de fragmentweergave zien die net als een kaartenbak informatie over het boek bevat, en ook een paar fragmenten (een paar zinnen met de zoekterm in context). Deze weergave bevat links om het boek te kopen, maar zal geen rechtstreekse link naar uw website of andere commerciële sites bevatten. Er worden geen advertenties op deze pagina's weergegeven.
- Hoe zit het met boeken die pas later dit jaar of volgend jaar uitkomen?
Boeken worden pas een jaar na publicatie gescand. Dit geeft u de tijd om de boeken zelf aan te melden via het Partnerprogramma of om aan te geven dat de boeken niet mogen worden gescand in het kader van het Bibliotheekproject.
Vragen over het beleid
- Hoe weet ik of een boek tot het publieke domein behoort?
Of een boek tot het publieke domein behoort, wordt vastgesteld op complexe juridische gronden. Hoe we omgaan met boeken die in het verleden zijn uitgegeven, is minder ingewikkeld. Voor gebruikers in de Verenigde Staten wordt ervan uitgegaan dat op alle boeken die na 1922 zijn uitgegeven auteursrechten rusten, behalve bij boeken waaraan in oorsprong geen auteursrechten zijn toegekend, bijvoorbeeld boeken die zijn uitgegeven door de Amerikaanse overheid. Van auteursrechtelijk beschermde boeken worden op zijn hoogst bibliografische gegevens en korte tekstfragmenten weergegeven. Voor gebruikers buiten de Verenigde Staten is de lokaal geldende wetgeving van toepassing. Net als bij alle andere beslissingen met betrekking tot de inhoud van Zoeken naar boeken met Google zijn we zeer zorgvuldig in onze interpretatie van zowel de wetgeving op het gebied van auteursrechten als de feiten die over een specifiek boek bekend zijn.
- Wordt met het scannen het auteursrecht niet geschonden?
Nee. De manier waarop Google met boeken omgaat, is volledig in overeenstemming met het historische bepaalde beginsel van eerlijk gebruik voor auteursrechten en met de auteursrechtelijke wetgeving zelf. De wetgeving op het gebied van auteursrechten is ingevoerd om ervoor te zorgen dat auteurs kunnen blijven schrijven en uitgevers deze kunnen verkopen. Door ervoor te zorgen dat gebruikers de boeken eenvoudiger kunnen vinden, kopen en lenen van bibliotheken, stimuleert Zoeken naar boeken met Google het schrijverschap en de verkoop van boeken. Om dit doel te bereiken, hebben we kopieën van de boeken nodig. Dit is toegestaan onder de wetgeving voor auteursrechten.
Het project is op veel punten vergelijkbaar met zoeken op het web. Om een webpagina elektronisch te kunnen indexeren, moeten we er een kopie van maken. Hetzelfde geldt voor boeken: als we een boek elektronisch willen indexeren, moeten we er een digitale kopie van maken. Net als bij zoekacties op het web worden deze kopieën gebruikt om geïnteresseerde personen naar de boeken te leiden.
- Ontvangen bibliotheken een exemplaar van het boek?
Ja. Elke bibliotheek ontvangt een digitaal exemplaar van de boeken die we in de betreffende bibliotheek scannen. Op alle digitale exemplaren in de bibliotheken is het auteursrecht van toepassing.
- Kan ik een kopie van het contract bekijken dat jullie hebben afgesloten met de bibliotheken?
Ja. Er is veel interesse in het Bibliotheekproject van Zoeken naar boeken met Google, zowel van uitgevers, bibliothecarissen en schrijvers, als van het publiek. De University of Michigan heeft het contract met Google op haar website geplaatst zodat deze voor iedereen toegankelijk is. We denken op deze manier een open communicatie met de uitgeversbranche en het publiek te stimuleren. Bovendien geven we het publiek hiermee inzicht in de afspraken die zijn gemaakt. Contracten zijn soms moeilijk te begrijpen. Laat het ons weten als u vragen heeft. We hopen dat met bovenstaande informatie al uw vragen zijn beantwoord. Mochten er echter nog onduidelijkheden zijn, aarzel dan niet om een e-mailbericht te sturen naar boeken-support@google.com. Ga naar onze pagina met bibliotheekpartners voor informatie over alle bibliotheken en links naar hun eigen websites.
|