Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid

Voorkant
Bezige Bij b.v., Uitgeverij De, 6 mrt. 2014
Honderdduizend jaar geleden leefde de Homo sapiens nog een tamelijk onbekommerd bestaan in een uithoek van het Afrikaanse continent en deelde hij de planeet met ten minste vijf andere menssoorten. Maar op een zeker moment onderging het brein van deze mens een ingrijpende verandering: nu kon hij zich plots verbeelden dat het gras elders wel eens groener zou kunnen zijn, en dus maakte hij zich op om de wereld te veroveren. In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we zo geworden als we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met het meest dominante wezen op aarde: de mens.

Wat mensen zeggen - Een review schrijven

Gebruikersrecensie - Markeren als ongepast

De schrijver probeert om een duidelijke manier een beeld te geven van de geschiedenis van de mensheid, niet alleen geschiedkundig maar ook op het vlak van sociologie en psychologie. Het boek heeft niet ald doel een chronologisch overzicht te geven van de mensheid maar behandeld de belangrijkste mijlpalen van de mens en zaken die de mens sterk hebben beÔnvloed zoals het kapitalisme, liberalisme,... De schrijver probeert de mens en zijn evolutie van handelen te verklaren en verduidelijken. Het boek leest vrij vlot en is zeker geen ingewikkeld wetenschappelijk werk geworden. Soms wordt er wel een beetje van de hak op de tak gesprongen en bij sommige delen moet men toch wat moeite doen om zich erdoor te wurmen. Het boek is op een andere manier geschreven dan de standaard wetenschappelijke werken waardoor dit op zich al de moeite is om te lezen. 

Gebruikersrecensie - Markeren als ongepast

Harari kan schrijven. Een mooie rode draad neemt je mee zoals op de achterflap wordt beloofd. Eigenlijk heb ik in het boek niets nieuws gelezen. En toch vond ik het zeer inspirerend. Dit komt omdat hij de begrippen in een andere context plaatst, er andere woorden voor gebruikt of gewoon meer afstand van neemt. Zijn voorbeelden zijn steeds to-the-point en zijn conclusies voeren bijna vanzelf naar het volgende hoofdstuk. Pluim voor deze man. 

Bibliografische gegevens