De atlas van Acker Stratingh: kartering van de Groninger bodem, wierden en waterstaat (1825–1839)

Voorkant
Barkhuis, 16 mei 2019 - 312 pagina's
0 Recensies
Reviews worden niet geverifieerd, maar Google checkt wel op nepcontent en verwijdert zulke content als die wordt gevonden.

In 1836 is een geologische kartering uitgevoerd van de 57 gemeenten in de provincie Groningen. De resultaten van deze kartering op schaal 1 : 50.000 zijn bewaard gebleven. Een Geologische kaart van Groningen kwam in 1837 gereed - twintig jaar voordat Staringhs geologische kaart van Nederland verscheen. Het is ook een monumentenkaart waarop de ligging en hoogte van 120 wierden in Groningen voorkomen. Waterafvoer en de grenzen van de zijlvestenijen zijn andere thema's die op de kaart aandacht krijgen.


Ook van eerdere geologische karteringen zijn kaarten bekend, zoals een geologische reliŽfkaart van de provincie uit 1827. Alle kaarten worden in de atlas beschreven en afgebeeld. Een gevouwen exemplaar van de geologische kaart van 1837 op ware grootte is in de atlas opgenomen. Ter inleiding wordt beschreven hoe de kaart tot stand is gekomen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het wierdenonderzoek in het begin van de 19e eeuw en de verdere ontwikkeling van de geologische en bodemkartering in Nederland.


De kaarten uit de periode 1825-1839 nemen een unieke plaats in binnen de geschiedenis van de ‘geocartografie'. Ze behoren - wereldwijd - tot de vroegste bodemkaarten die we kennen.

U kunt†hier een aantal voorbeeldpagina's uit de atlas bekijken: het voorwerk met de inhoudsopgave, enkele pagina's uit Hoofdstuk 1, en de bodemkartering van twee gemeenten. Mocht u besluiten de pagina's uit te printen, bedenk dan wel dat het originele formaat 24 x 34 cm is, en dat de afbeeldingen van dit voorbeeldbestand geschikt zijn voor het beeldscherm (en dus niet voor papier).

 

Wat mensen zeggen - Een review schrijven

We hebben geen reviews gevonden op de gebruikelijke plaatsen.

Inhoudsopgave

Voorwoord
7
2
31
De eerste geologische kaarten 18251830
55
Kartering van de grondgesteldheid in 1836
95
De geologische kaart van de provincie Groningen 1837
243
Geokaarten classificatie en kartering
265

Veelvoorkomende woorden en zinsdelen

Bibliografische gegevens