Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

on

zending, die mijn hart van wellust doet kloppen, die mijne liefde voor het huis van Oranje met vernieuwde en ongekende geestdrift doet blaken, doch die mij, eenvoudig man, evenzeer doet duizelen bij de gedachte, hoe mij te gedragen tegenover den uitverkorene des volks, tegenover onzen uitsprekelijk beminden stadhouder."U komt het toe, en niemand anders; gij alleen zijt waardig die taak te vervullen; geen van ons zou er toe in staat zijn!" is de eenparige uitroep. "Wel nu," hernam Hiddema, het zij zoo! Ik wensch niets dan de welvaart en het geluk van Zijne Hoogheid en van het volk, dat hem schier aanbidt. Ik zal gaan, en zoo goed als ik kan mij kwijten van de zoo vereerende als moeijelijke taak, die ge mij oplegt, doch onder ééne voorwaarde." "Noem ze!" riepen verscheidene stemmen. "Ze is deze,” vervolgde Hiddema, dat men mij uit elk dingspel een gecommitteerde toevoege." — " Aan dat verzoek zal kunnen voldaan worden; breng het slechts in omvraag," riep een der volmagten.

[ocr errors]

Hiddema deed alzoo en zag zijnen wensch vervuld.

Als ge het geschiedboek raadpleegt, lezer! zult ge de laatstvermelde handeling er eenigzins anders in opgeteekend vinden; doch wij hopen dat ge vrede moogt hebben met de lezing, die wij er u van gaven: zij kwam ons voor, geheel in den geest te zijn van die vergadering en hare woordvoerders. (Het slot volgt.)

DE LUDGATE-HILL-SPOORWEGBRUG

TE LONDEN.

Aan

an het ontwakend verkeer had men het bouwen van bruggen te danken, zoodat men ze reeds onder de oudste overblijfselen van bouwkunst aantreft. Ofschoon de eerste bruggen zeer eenvoudig, ja zelfs ruw en lomp waren, leidde toch haar belang en hare noodzakelijkheid tot eene vroegtijdige verbetering van dezen tak der bouwkunst, zoodat reeds de ontzaggelijke bruggen der Romeinen ons met bewondering vervullen. Een zeer magtige aandrang tot het verder volma1864. III.

9

ken der brugbouwkunst was de uitbreiding, die het aanleggen van spoorwegen nam. Daar de hiertoe benoodigde bruggen tot het dragen van kolossale lasten bestemd waren, en men tevens met allerlei hinderpalen te kampen had ten opzigte van het terrein, waarover zij moesten loopen, moesten de aanleggers er van bij voortduring tot nieuwe uitvindingen aangespoord en daardoor eene buitengewoon snelle ontwikkeling der brugbouwkunst bevorderd worden. In gegoten en gesmeed ijzer vond men een welkom middel tot het overwinnen van vele hinderpalen. Inzonderheid gelukte het door het bezigen van gesmeed ijzer zeer uitgestrekte afstanden met volkome veiligheid te overspannen, en daardoor het dikwijls zeer moeijelijk bouwen van pijlers te vermijden. Eerst wendde men slechts gegoten ijzer tot het bouwen van bruggen aan, en op deze wijze werden bruggen voor kleine afstanden gebouwd; maar weldra begon men gesmeed ijzer tot gelijk doel te bezigen, daar dit eene veel grootere vastheid en taaiheid bezit dan gegoten ijzer. Alle uit gesmeed ijzer vervaardigde bruggen zijn voortbrengselen van den jongsten tijd, en overtreffen alle vroegere ijzeren bruggen in stoutheid van uitvoering.

Zulk eene uit gesmeed ijzer vervaardigde brug is op de plaat hiernevens afgebeeld. Zij is aangelegd door de LondenChatham-en-Dover-spoorwegmaatschappij, volgens een in 1860 ontworpen plan, en loopt over Ludgate-Hill naar de parlements-gebouwen. Ter plaatse, waar de brug Ludgate-Hill bereikt, is de straat 60 voet breed. Zij bestaat uit vijf van gesmeed ijzer vervaardigde roosterwerken; de regte lijnen worden door versieringen van gegoten ijzer en acht bronzen medaillons afgebroken, die beurtelings het wapen der City van Londen en van de Londen-Chatham-en-Dover-spoorwegmaatschappij dragen. Voor de borstweringen heeft men mede gegoten ijzer gebezigd, terwijl de onderlagen uit gehouwen Portlandsche steen vervaardigd zijn. Aan de laatsten loopen trappen omhoog, waarmede de passagiers naar het spoorwegstation kunnen komen. Aan weêrszijden der brug heeft men voetpaden, zoodat voetgangers zich ongehinderd van de eene straat naar de andere kunnen begeven. De brug eindelijk heeft vier paren spoor naast elkander, terwijl hare hoogte boven de straat 18 voet bedraagt.

[graphic][subsumed][subsumed][subsumed][subsumed][merged small]
[blocks in formation]
[blocks in formation]
« VorigeDoorgaan »