Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

TOT FRAAYE LETTEREN, KONSTEN en weeteNSCHAPPEN, BETREKKELYK.

VERHANDELING OVER HET SPOTTEN MET GODSDIENST
EN DEUGD.

(Uit het Engelsch.)

Gelyk een, die zich veinst te raazen, die vuurspranke. len, pylen en doodlyke dingen, werpt, alzo is een Man die zynen naasten bedriegt, en zeit: Fok ik 'er niet mede?

Naar

SALOMO.

2

aardemaal de Christlyke Godsdienst aangekant is te gen de neigingen en driften van het bedorven_gedeelte des Menschdoms, heeft dezelve, door alle Eeuwen heen, de tegenkanting van verfcheidenerlei vyanden moeten verduuren. Nu eens onderging dezelve de ftormen van Geweld en Vervolging; dan weder den aanval、 van valfche redenkunst en drogredenaary. Wanneer het deezen mislukte, vondt die Leer zich blootgesteld aan de fpottery der onbefchofte Menfchen, van eenen losfen en ligtvaardigen aart; die geen vatbaarheids genoeg bezaten, om te onderfcheiden 't geen groot, en geen oordeels genoeg om te beflisfen, wat waar, was onderwonden zich om den Godsdienst met verfmaadende kleingting te bejegenen, even of dezelve voor de Wereld van een belang altoos was. Zy bevlytigden zich, om het heele Godsdienstftelzel, 't welk zo lang den eerbied s Menschdoms getrokken; 't welk, eeuwen lang, door Geleerden ondersteund, en door de Wyzen bewonderd weest was te vertoonen als geen beter grondslag bende, dan de naargeestige verbeelding van Dwees en Geestdryveren. Van deezen ftempel waren de tters', die, naar de taal van Apostel PETRUS, in de fte dagen komen zouden. (*) Eene voorfpelling door de omst maar al te zeer bewaarheid.

[ocr errors]

12 PET. III: 3.

NG. 1793. NO. I.

A

Vers

MENGELWERK,

VOOR

7793.

VADERLANDSCHE

LETTER-OEFENINGEN,

WAARIN DE

BOEKEN EN SCHRIFTEN,

DIE DAGELYKS IN ONS VADERLAND EN
ELDERS UITKOMEN, OORDEEL KUN-
DIG TEVENS EN VRYMOEDIG
VERHANDELD WORDEN.

BENEVENS

MENGELWERK,

tot Fraaije Letteren, Konften en Weetenschappen,
betrekkelyk.

[merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][ocr errors][ocr errors][ocr errors][merged small][merged small][merged small]
« VorigeDoorgaan »