Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

,

[ocr errors]

Zakelykheid van de nieuwe geboorte te zien waar op ik aanstonds myn manier van lees ven veranderde; en daar ik van te vooren myn hoofd studie, van de drooge weetenschappen maakte, zo gaf ik my geheel aan de Heilige Schriftuur over, leezende andere boeken alleen by geval. De Hooge School, ziende myne verandering van leevens wyze, begon wanhoopig ten mynen opzichte te worden, als van een perzoon die ontstelde herfenen had. Twee jaaren lang, moest ik eenige ern ftige Temptatien en vuyitslagen van den Duyvel ondergaan, dat my in een hooge trap, tot het Leeraars Ampt, heeft bekwaam gemaakt; om dat ik door eige ondervinding, alles heb beproeft; en hebbende allerhande zoort van verzoekingen uitgeftaan, zo ben ik in staat, om myne raadgevingen naar de onderfcheide ftaaten en gefteldheeden van andere Menschen hunne Zielen te fchikken; om niet te zeg gen, dat ik daar door beeter in staat ben, om myne Predikatien op te ftellen, dewyl ik nooit iets preedik, of ik heb het zelfs ondervonden: En daar andere Menfchen gedwongen zyn, om te ploegen en hunne herfenen te pynigen, geheele weeken lang, om een redenvoering op te stellen, zo ben ik in ftaat, om die zo spoe dig te maken, als ik dezelve kan fchryven. Verder zegt Den Heer Whitefield dat de Hei-: lige Geeft, ons eerft roept door het verstand, en dan de wil overmeefterd; als meede dar zyne ondervindingen, niet meerder aan een on wedergeboorene konnen bekent gemaakt worden, als dat men een blind geboorne de

verwe kan doen onderfcheiden: Her tweede ftuk word genaamt, Methode of Wyze om te biechten, opgefteld tot gebruik van de Vrouwe lyke Methodisten; dat te lang is om hier inte voegen, dog waar van ik een uitstrekzel aanftaande maand zal meede deelen, als meede eenige aanmerkelyke zaaken meer, die deeze nieuwe Secten raaken; zullende wy nu tot het overige nieuws overgaan.

Twee Broeders, zynde tweelingen, en leerlingen by D' Hr. Mayben, een beroemd Bouwmeefter, in Green-freet, Gros venorSquare, gaande om haar zufter te ontmoeten, die weeder in de Stad kwam, en die zy in een Herberg in Piccadilly opwachten; Dog ziende, dat zy de Kinderpokies gehad had, en 'er nog zeer onzienlyk uitzag, zo verschrikten zy 'er zodanig van dat ze beide naar Huys moeften gebragt worden, wordende door die quaal meede aangetaft; en fchoon hunne vrienden, niet begeerden toetestaan dat zy te zaamen fliepen, zo was men niet in ftaat om het te beletten, dewyl die twee Broeders elkander zo teeder beminden. Eenige dagen naderhand, zo ftierf den eene; en de andere die reets begon te beeteren, dit ziende, volgde zyn Broe der, vier uuren naderhand. Onder die twee was zo veel overeenkomft, en gelykenis; dat men moeyte had, om den een van den andere te onderfcheiden, hebbende eenerly Stem manieren, en hoedanigheeden, ook fcheen het, als of 'er maar een ziel in beide de lighaamen woonde..

Men heeft van Dublin tyding bekomen, dat

zyn

111 zyn Excell: Henry Barry, Lord Baron van Santry, met zeer veel plechtigheid, door zyn. Meede-Pairs ter dood veroordeelt is, om het doodflaan van zyn knegt Langhn Murphy verfcheide Lords zyn hier reets gearriveerd, om pardon van den Koning voor hem te ver zoeken, dewyl hy de laaste van zyn geslagt

is.

Twee Roovers hebbende een koets op Putney Common gespoelicerd, wierden vervolgt, dog ontkwamen ; maar een daar van ontmoete den Predikant Wimbleton, die te paard zat, zoe kende die ook te berooven; maar de Predi kant vroeg of het ernft was, waar op den Roover met een piftool Schoot andwoorde, dat mifte, Den Leeraat, een moedig man zynde, floeg hem tot belooning, zo braaf met de zweep om de Ooren, dat den Roover van het paard! tuymelde; en door deezen Heer gevangen en gekneeveld zynde, met behulp van een Boer in de gevankenis geraakten, om zig aldaar met behulp van zyn Overwinnaar, ter dood te be-> reiden. Deezen Roover, Norris Hutton is een Scheeps Timmerman, en beroemd om zyn uitsteekendheid in de zangkunde. Hy heeft be looft, om de toezienders by zyn uitvaart, met fraayheid tot affcheid te zullen vereeren.

Voor eenige dagen, quam ermeen jonge Juffer, die rykelyk gekleed was, langs Southwark gaan; en zig quaalyk gefteld" bevindende, ging ze in een winkel, en verzocht om een Apotheker te willen zenden; aan wien zy beleed, een goed gedeelte Laudanum ingenomen te hebben; en eer hy iets gereed kon

[ocr errors]

maa

maaken, om haar te helpen, zo viel zy dood ter Aarde.

- Ter zelver tyd, zyn 'er twee Vrouwen verdronken gevonden, een in Hyde-Park, en een ip St: Jimes-Park; men zegt beide uit een verliefde wanhoop, om dat de Perzoonen die zy beminden, geen luft tot trouwen (cheenen te hebben.

[ocr errors]

Een Heer van omtrend 40 Jaaren, nam by Blackfryars een boot, om hem naar Billingsga te te brengen; dog onder de brug komende, daar een zeer fterke Stroom gaat, zo fprong hy in het water, met een voorneemen om zig te verdrinken ; maar een andere boot, door de zelve boog komende, zo wierd hy gegreepen, fchoon hy veel tegenstand toonde, en in de Herberg de drie. Tonneties by Bellingsgate get bragt zynde,heeft men veel lood en andere zwaarte in zyn Zakken gevonden, om schielyk naar de grond te gaan. Daar zyn, weynig dagen, of men hoort van diergelyke wanhoopige onderneemingen, die meeft door de flegte tyd en het welluftig leeven veroorzaakt worden. Daar is tot London een Rot van Huysbreekers ontdekt, dat zeer groot is, zynde het hoofd James Darlington, die een Melk verkooper was, met zes van zyn makkers gevangen genoomen; die de anderen ontdekt heb. ben. Het is aanmerkelyk, dat de meeste Dieven en Roovers in andere landen, niet gewoon zyn, om te werken, dog in Engeland, is de eene een lager, den andere een groonman &c.

1

[ocr errors]

Daar is weederom een wonderlyke Schouw

fpel,

[ocr errors]
[ocr errors]

pel, in de Herberg. de Laars in Tottenkam Court geweeft, gelyk van te vooren door de nieuws papieren bekendt gemaakt is, zynde een gevegt met vuyften, tuffchen George Taylor een baard-fcheerder, en George Stephenfon een Koethier, die de laafte maal; in een dier gelyke heldachtige oeffening, zyn Oog heeft verlooren. Het gevegt was vinnig, en bloedig, blyvende George Taylor overwinnaar; van wien men een fchoone prent, vertoonende zyn beeltenis in 't Kooper gefneeden, overal nute koop ziet hangen. Dit gevegt, gefchiede in 't by zyn van zyn Koningl: Hoogh: den Hertog van Cumberland.

[ocr errors]

Dien zelven avond gebeurden het, dat een boot door de brug gaande met zes Menfchen, en verfcheide goederen door ongeluk kwam te zinken. Een Man die zeer wel kon fwemmen, ziende zyn Vrouw en Kind dus ingevaar, vatte zyn beminde en kind, die hy bei de op zyn buik lag; en dus op zyn rug fwemmende behouden wierd: De twee Roeyers, en de andere Paflagiers wierden ook door an dere booten gered..

Daar is een Walvis geftrand, van omtrend 60 voeten lang, die tuffchen de banken geraakt is, alwaar hy een vreeslyk geweld maakte, tot dat men hem harpoeneerde.

Het tweede Battaillon van het derge Regiment der Garde, de exercifien voor eenige Generaals Perzoonen op Touwer - Hill doende, zo was 'er een Soldaat aan de regter vleugel, wiens fnaphaan afgong, terwyl de H

laads

« VorigeDoorgaan »