Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

laad-stok 'er nog in ftak, neemende een van zyn vingers, en het oor van die naast hem ftond, weg, zonder eenig ander ongemak te veroorzaaken.

Daar zyn verscheide Jongelingen, die uit fwemmen gongen, en een die zyn hond van de brug wilde gooien, en zelfs in 't waater viel, verdronken.

de

Mejuffrouw German in Chiswell-freet gaande haar zoontje, die naaft de deur speelroepen ; de Meester van het huis willende wat Punch maaken, om haar te onthaalen, gong naar de plaats om water te putten, zynde gevolgt door Juffrouw German, haar zoon en twee andere. Zo dra zy op de plaats kwamen, fprong 'er een bulhond, die by ongeluk los was, op het lyt van Juffrouw German, en beet haar zodaanig, fchoon de Meester toeliep om haar te helpen, dat zy het binnen eenige Minuten beftierf. Dit beeft wilde niet loslaaten, tot dat zyn Meefter hem de Keel affneed. Een ieder moet hier uit leeren voorzichtig te zyn; want een bulhond is niet te vertrouwen.

Van Dorfetfbire heeft men tyding bekomen dat den 12 van de voorleede Maand, eenen George Bezant, zynde een werkman tot Kingfton, des morgens ten 10 uuren uit het Huis van zyn Vader gegaan zynde, met een voorgeeven dat hy naar de Kerk gong; dog bly. vende in tegendeel in de Kroeg zitten, naar het uitgaan van de Kerk zo laat weederom te huis kwam, dat zyn Vader en Moeder reets over tafel zaten om te eeten. Zyn Moeder,

be

bemerkende dat hy niet in de Kerk was ge-
weeft begon hem te berispen; waar op hy zon
der een woord te fpreeken, een Mes van de
Tafel nam,
en dat in haar boezem drukte
geevende zyn Vader teffens een fneede door
de ftrot; die aanstonds opstaande om te vlugten
dood ter needer ftorte: zyn Vrouw die
hem volgde, viel ook dood by hem needer.
De Gebuuren op het gerucht toeloopende,
hebben den Vader Moorder gevangen genomen,
die in den gevangenis van Dorchester zit.

Door een zwaare rukwind, is den 17: het huis van een Eedelman, tot Newkaftle van booven ingeftort; een Minne die op het bed zat, beezig zynde om het Kind van dien Heer de borft te geeven, is door een balk doorgeflagen, maar het Kind wierd onbezeert gevonden.'

Van Glouchefter, fchryft men het naar volgende, dat eenen Edward Merdith, zynde een Menfch die niet volkomen fchrander is, en die zomtyds een tyd lang gewoon is te zwerven, zonder dat men weet waar hy is, nu te huis komende zonder zyn Moeder te vinden, dien hy zeer lief had, zo vroeg hy aan de Buuren waar zy was, die hem andwoor de dat zy was geftorve en begraaven op het Kerkhoff; tonende hem het Graf, gelyk hy begeerde, dat een half uur gaans van zyn huis was, dat nu leeg ftond. Dien zelven nacht, begaf; hy zig derwaarts en opende het Graf neemende zyn Moeder daar uit, die al ettelyke dagen had begraven geweest; en naar dat hy het graf wederom gevult had, zo nam hy het doode lighaam, op zyne Schouderen,

[ocr errors]

На

breţis

[ocr errors]

C

brengende het dus naakt in huis. Dit verricht. hebbende, zo haalde hy de kift ook dien hy aan ftukken brak, en daar een goed vuur van maakte, om zyn Moeder te warmen; die hy als zittende tegens de Muur gefteld had, baar vraagende, waarom zy zo gek was geweest om te sterven, en in zulk een koud gat te gaan woonen. De Buuren die dit alles aanzagen, dorften hem niet ftooren, uit vreeze: Wanneer het nu dag geworden was, bragt hy het lighaam langs een ladder op de vliering, laatende het daar leggen, wanneer hy weg ging, zonder dat men hem meerder vernomen heeft. De Diakenen van de plaats, hier van gewaarfchouwt zynde, hebben het lig haam in de Kerk onder een gestoelte doen begraaven, om te beletten, dat hy haar niet woeder zou opgraaven.

[ocr errors]

Eenen Willis, zynde een kantoor knecht van D' Heeren Jones en Clarck, willende te paart naar buiten ryden, kwam omtrend‹6›uuren des morgens by Farnham, wanneer hem een Ma troos ontmoete, die het paard by de toom vatte, en hem zyn geld of eifchte; dog hy onwillig zynde, zo wierd hy door nog twee andere Matroozen en een Vrouwsperzoon, die zig verborgen hadden van het paard getrokken, hem niet alleen van alles beroovende, maar op de wreedste wyze handelende: Naar dat zy hem naakt uitgekleed hadden, zo was dit vrouwelyk Schrik dier zo wreed zonder zig aan zyn Kermen te ftooren, dat zy hem zelfs verfcheide diepe wonden in 't aangezicht gaf;

[ocr errors]

waar op de anderen hem vast bonde en in een drooge floot gooide, die ver van de weg at legt agter eenige ftruiken, alwaar hy tot s'namiddag ten 4 uuren gelegen heeft, wanneer eenige Jagers, die een Haas vervolgden, hem ontdekten, verloften en met veel moeiten, naar het dorp bragten. Een groot Heer, met zyn Koets komende ryden dit ziende, deer hem in de Koets zetten en dus naar een wondheelder brengen; men hoopt dat hy het niet besterven zal.

Daar is van deeze maand, maar driemaal brand tot London geweeft, dog die weinig Schaade heeft veroorzaakt; dewyl 'er in alle maar 7 Huyzen verbrand zyn, dat een aanmerkelyke zaak alhier is.

Tot Hertford, is een man Robert Bedford té recht gefteld, over het vermoorden van zyn zoon; en schoon het bleek, dat hy zyn zoon met een Mes in de borit had geftooken; nogtans om dat het vegtender hand was gefchiet, zonder dat men bewyzen kon, dat zyn voor. neemen was om hem om het leeven te brengen, zo wierd hy geoordeelt alleen fchuldig aan een Manflag te zyn; en dienvolgens gevonnist, om in de hand gebrandmerkt te wor den. Integendeel, wierd er een ander, William Rogers genaamt, ter dood veroordeelt, om dat hy met een gelaade Snaaphaan in zyn Majefteids Bos van Epping gevonden was, met een oogwit om een Rhee te fchieten. En de perzoon van John Smith zynde een procurcur die het zyn werk maakten, om de buuren te

H 3

gcns

gens elkander op te hitsen, om aan practyk te komen, wierd gegeezeld.

John Hennings, die omtrend 13 maanden ten huyze van Juffrouw Mills in Glouchester gewoond heeft (zynde die Juffrouw een groot liethebster, om haar geld wel te bewaaren, op dat de zon door haareStraalen het niet zoude ver. minderen; ook was zy te Godsdienftig om geld tot veele zaaken, die zy Ydelhelheeden noemden, uittegeven) vond goed op een nacht van daar te vertrekken, en omtrend 40 Liv. fterl aan gemaakt zilver, en een confiderable Somme gelds meede te neemen; laatende tot haar trooft, deeze brief op tafel leggen.

Mejuffrouw.

[ocr errors]

2

Die aardfche Afgoden en Tdelbeeden, die ons maar in onze Aarfche pelgrimage beletten, en u zo veel zorgen baaren, heb ik uit liefdadigheid meede genomen, want vergadert uw. zelven geen Schatten op der Aarde die de mot en rvest konnen verderven, en dewelke de Dieven doorgraven en steelen. Dierhalven is myn wenfch, dat dit u zal doen gedenken, dat alle deeze zaaken maar Ydelbeeden zyn; en dat myn liefde daat u tot veel voordeel in het geeftelyke zalverftrekken. Vaar wel.

John Hennings

Hy

« VorigeDoorgaan »