Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

ordentelyk verdraagen konnen, zo dat het wel door werkt. Alle Menfchen moeten gewaar. schouwt zyn, dat zy zorg draagen van geen kouw te vatten, terwyl zy het gebruiken nog tuffchen beide, want het zal zommige een tyd lang, zeer fterk doen zweeten, en andere minder, en het vatte van kouwde, zouder groote Snyding in de Darmen veroorzaaken; maar zo het by ongeluk gebeurde, dat iemand eerige koude gevat had, zo moet men maar een lepel, vol van deeze Tinctuur gebruiken, dat de fnyding aenftonds zal doen ophouden,

In deeze maand zyn in Engeland voorgeval

len.

II Menschen, die zig zeifs vermoord heb ben.

8 Schrikkelyke moorden.

74 bekende Roveryen op de openbare weegen, 66 Opgehangen.

91 Naar de Weft-Indien getransporteerd, die de dood verdient hadden.

32 Gegeefeld.

15 In de hand gebrandmerkt.

35 Naar het Rasp of spinhuis gezonden.

WAAR

Schoon ik voorgenoomen heb, om u alle Maanden, het voorgevallene in Engeland, op deeze wyze meede te deelen, zo kunt gy uit de bygevoegde lyft; overtuigent zien, dat het my onmogelyk is, om alles te melden; dewyl ik dan een geheel Maandwerk, zo groot als dit is, zoude moeten uitgeeven, dat myn voorneemen niet is, maar wel, om de aanmerkelykste zaa ken te melden; het welk ik meen, dat u nies onaangenaam zal zyn.

D'INFORMATOR!

KOR

Van het Eerste Deel, Eer fte Stuk van de Secretary van Apollo en Minerva, voor de Maand Auguftus, 1739.

ΙΟ

I. VERT. Inleiding Aan de Voedsterlingen van de Wysheid en Dichtkunde. pág. j II. Niets beboord in staat te zyn, om de dankbaarheid uittewifchen. III. Redenvoering van Demofthenes, Over de gebreken van het gemeenebest, doen Philippus van Macedonien hen trachte te overmeefteren; op een verkorte wyze voorgesteld.

20

IV. Brief aan D'Informator, Wegens een uitgevonde Wichgelroede, om het verstand te

29

ontdekken. V. Een onderzoek, voor het beruchte verfchil, of Eneas ooit in Italien is gekomen of niet, benevens eenige aanmerkingen over bet vermaak en voordeel van de Clafficale geleerdheid, en aanmerkingen over Virgiliนร 2 Brief aan D'Informator. VI. Onderzoek, Of Eneas, ooit in Italien is gekomen.

35

39

VII. Aanmerkingen, Over de menigvuldigbeid der wetten, Rechtsplegingen en Rechtsgeleerden.

VIII. Brief aan D'Informator.

49

58

IX. De Waereld Ontmaskert, Zynde een ver

voor de Maand December, gelaaten hebben. 9. Zamenspraak.

63 X. Korte Schets, Dan een vermaard werkie genaamd Philofopische Tydkorting, over de taal der Beeften; In't Franfch befchreeven door den beruchten Pater Bougeant, van de Societeid der Jefuiten; nu in de Gevankenis van La Fleche, over het gevoelen te vinden in het eerfte deel van zyn werk; naamelyk, dat de Beeften, een Geestelyk weezen bezitten. 77 XI. Korte Schets van de Hiftorie des Hemels Volgens de denkbeelden der Poeëten Philofophen en Mofes, zynde een vervolg van de Schouwburg der Natuur, Byde van den Ger leerden Heere Pluche, Uit het Fransch vols gens de Paryfche Druk. 89 XII. D'Engelsche Merkurius, Bebelzende een nauwkeurig verhaal, van het aanmerkelykfte dat geduurende de voorleede Maand, in Engeland is voorgevallen.

103

« VorigeDoorgaan »