Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub
[ocr errors]
[ocr errors]

voedzel ontbreekt, dat de waare geleerdheid is; en aldus ondervinden zy, dat hunne bequaamheid zo groot niet is als zy zig verbeelden dat hen een tegenzin daar voor doet verkrygen: Nu is hunne verbeelding zo fterk, dat zy het nooit aan hun gebrek van bequaamheid willen toefchryven; daarom vallen zy op iets anders, en voleinden het al zo min als het eerfte, zon der zelfs te weeten waar in hun gebrek beftaat, fchoon zy genoeg gewaar worden, dat het hen ergens aan haapert. En dit is na myn gevoelen, het geval van den Heer Philander. Hier zien wy nu de quaal, en het geneesmiddel is, dat hy erkent al te vuurig van Geeft te zyn, en veel te grooten inbeelding van zyn eige bequaamheid te bezitten; dog dit Hulp middel, is zo onaangenaam voor diergelyke Menfchen, dat zy het gebrek veel liever als dat hulpmiddel hebben; nogtans konnen zy zonder die erkentenis nooit daar van geneezen worden, dierhalven moet men die pil vergulden, om zonder tegenzin dit hulpmiddel te gebruiken. Ten dien einde moet den Heer Philander overweegen, dat een vlugge Geeft, zeer veel natuurlyke bequaamheid bezit, wanneer ze door een grondige geleerdheid beftiert word; en dat hy zeer eerwaardig zal worden, als hy die verkreegen heeft. De verkryging van dit hulpmiddel staat in zyn macht, zonder dat het hem moeijelyk zal vallen Laat hy by voorbeeld, zig tot het leeren van de Algebra en wiskunde begeeven, om dat die weetenschappen ftapvoets moeten geleerd worden

P 3

den, en ons bequaam tot diepzinnige overdenkingen en ftandvaftig maaken, eerst alles ons leerende rypelyk te onderzoeken eer wy ergens van oordeelen; wanneer hy in andere weetenfchappen, zyn eige onbequaamheid zal ontdekken: En heeft hy dan luft, om te onderneemen iets te verhandelen, zo moet hy cerft overweegen wat hy door dit vertoog wil bedoelen, als meede wat beqaamft is, om dat doel te beryken, en dan tot het begin voortgaan, dat altoos in een kort begrip van de middelen, waar uit het doelwit van zelfs volgt, moet beftaen. Wanneer hy aldus een volmaakt denkbeeld heeft verkreegen, zo zal zyn luft voortwerkende fteeds aangroejen, om dat hy bevinden zal, dat zyn bequaamheeden grooter zyn, als hy zig verbeelden ; dewyl dan het begin moeielyker zal zyn als het einde, daar het nu geheel anders is. Ik geloof dat den Heer Philander myn raad volgende, niet alleen een geleerd man, maar gelukkig in alle zyne tydelyke onderneemingen zal worden, daar 'er meenig een Jongman, die aan dit gebrek fchuldig is, in het een en ander fchipbreuk lyd.

i

TIENDE VERTOO G.

De Engelfche Merkurius.

Behelzende een naauwkeurig verhaal, van het aanmerkelykfte dat geduurende de voorleede Maand in Engeland is voorgevallen.

D

Uit het Engels,

e Wacht, omtrend middernacht de ronde in (1) Lincoln's in Fielfds doende, en hoorende een groot gepraat en gelach by de kom, gong zien wat 'er te doen was; ontdekkende een boertige dog fchandelyke zaak. Drie Heeren met drie Juffrouwen geheel naakt zynde, ftonden gereet om zig in het water te baden, dewyl het dien dag zeer heet geweeft was. De Wacht, dit gezelfchap in dien staat ziende, zeide dat het niet geoorloft was, om dit te doen, dewyl de kanten daar door afbraken; en wilde weeten hoe zy 'er ingekomen waren, wanneer zy een fleutel van het Hek toonden; dog die bevindende dat het een nagemaakte fleutel was dewyl die tot de Huizen rontom behooren, gemerkt zyn, nam hen alle

ge

(1) Lincoln's in fields, is een groot vierkant, aan drie zyde met huizen omringt, in welkers midden men ze dert weinig Jaaren een kom gegraaven heeft, zynde die door en Hek afgeflooten,

gevangen, en wilde dit gezelfchap aldus na het Wachthuis brengen; dog door het belooven van een goede drinkpenning liet hy toe dat de Heeren zig zouden kleeden, gelyk de Juffrouwen meede door haare Meiden gedaan wierden, die op de kleederen paften. De wacht wilden haar niet ontflaan, voor dat hy wift wie zy waren, en hy daar toe vryheid had verkreegen, waar door men ontdekt heeft, dat het drie bekende Heeren met hunne vrou wen waren, die deezen avond by elkanderen gegeeten hadden, zynde onbefchaamt genoeg, om zig aldus te vermaaken; loopende nu ten fpot van de gansche Waereld, volgens hun welverdiende loon.

Me Juffrouw Lewen ten huizen van haar Vader, in de vermaarde porcelein winkel in Cheapfide, verhaalde des avonds aan tafel zittende, naar dat zy, zeer gezond zynde, hartig had gegeeten, dat zy geloofden in weinig uuren te zullen sterven, waar over een ieder begon te lachgen: Dog na bed gegaan zynde met een Meid die by haer fliep aan wien zy het zelve verzeekerde, zo viel zy kort in flaap; maar omtrend een uur, begon zy zeer te kermen; hebbende de Meid veel moeiten, om haar eenige teekenen van leeven te doen geeven. Het Huisgezin ontwaakt zynde Zond men aaftonds om een Doctor, en Chirurgyn, dog alle hulpmiddelen waren te ver geefs, dewyl zy binnen het uur, zonder te fpreeken de Geeft gaf. Zy was aan een Linnekoper in de buurt verlooft, en ftond in weinige dagen te trouwen.

William Swanneck en zyn Vrouw, zynde twee oude arme Menfchen, die onlangs in de Parochie van St. James, Weftmunster, waren komen woonen, verlegen zynde om onderftand, wierden door de opziender, na hun eige parochie, St. Martin's in the Fields gezonden, En terwyl de Klerk, den H. Ruftat, beezig was om een pas voor hen te fchryven, zo kwam 'er iemand met een Koets hen weghaalen, om na de Stad te voeren, dewyl een zeer ryk man, die geen andere Erfgenaamen als deeze Menfchen had, dog te gierig was om hen eenig onderhoud te geeven, zo aanftonds overleeden was, laatende hen meer dan 20000. Liv. fterl. naar: waarlyk een wonderlyke verandering.

Een Jongman met een jonge dogter buiten de Stad gaande wandelen, ontmoeten een Roover, die hem alles afnam; dog de jonge dogter ontvluchte. Den Roover ten laafte ook willende heen gaan, ftruikelde, wanneer de Jongman de ftoutheid had boven op

hem te fpringen, en hem zo lang met worste len onder te houden, dat 'er door het fchreeu wen van het meisje hulp kwam, wanneer hy gevangen in de ftad gebragt wierd, om de galg tot zyn loon te ontfangen.

Het tweede battallon van het derde Regiment voet garde, exercitie doende, en een van de Granadiers beezig zynde de laading aante ftampen, zo gong de Snaphaan los, neemende twee vingers van zyn rechter hand en het oor van die naaft hem ftond weg, zonder andere schaade te doen.

[blocks in formation]
« VorigeDoorgaan »