Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

DE

SECRETARY

VAN

APOLLO EN MINERVA.

EERSTE VERTOO G.

De waereld Ontmaskert.

Zynde een vervolg van pag. 406.

XIII. tZ AMENSPRAAK.

uur,

met

rito. Ik heb hier een half de gepeinzen in myn hand gewagt. Maar gy verbeeld u mogelyk, dat ik ongeduldig wierd om dat gy niet kwam, dog dan bedriegt gy u; want ik vond het verlies van uw gezelschap zeer wel vergoed door het vermaak dat . .

Philo. Een zeer verplichtend gesprek waarlyk! Dat men de gepeinzen van zyne vrienden, den voorrang boven zyne Vrienden zelfs geeft

Eraftus. Dit is meer verplichtende, als gy u verbeeld, myn waarde Philo; want myne eige-liefde word niet minder aangenaam gevleid door het goed onthaal dat Crito aan myne gepeinzen doet, als of hy het aan myn perzoon deed.

Philo. Gy praat altoos van uwe eige-liefde dat men zoude denken, dat gy een voorneemen had om ons inteboezemen, dat de paffie deel heeft, in alle het geene gy doet

Eraftus En Philo, fchept altoos vermaak, om fraaye denkbeelden van my te vormen. Ik wilde graag weeten, wat my tot meerder eer zoude verstrekken, dat ik u tot myn nadeel of tot myn voordeel bedroog; zo dat gy my voor beeter of erger aan zoudet zien, als ik weezendlyk ben?

Philo Een aardige vraag! Indien gy wildet toestaan, dat ik my op het getuigeniffe, of liever op de handelingen van alle eerlyke menfchen mag beroepen, zo zult gy de vraag aanftonds opgeloft zien, dat het oneindig beeter is om iemand tot ons voordeel als tot ons nadeel te bedriegen, door ons' beeter maar niet erger te vertoonen als wy zyn. Dierhalven indien deeze vraag by meerderheid van stemmen beslist moet worden, Erastus, zo hebt gy uw rechtsgeding verlooren, doordien gy ftaande houdt, dat het voor u beeter is, voor een minder eerlyk Man door te gaan dan gy zyt, als het tegendeel te doen.

[ocr errors]

Eraftus. De algemeene overeenstemming in dit vonnis, zoude ons doen zien, hoe veel crediet de waarheid in de waereld heeft.

Crito. Het voordeel, van gepreezen en geërt te worden, zoude ons ten dien opzichte ont fchuldigen.

Philo. Maar zyt gy niet bevreesd Eraftus, dat gy de waarheid zult hoonen, indien gy u erger vertoond, als gy zyt?

Eraftus. Dit gevaar is zeer gering myn waarde Philo; en ik ben wel verzeekert, laat ik zeggen wat ik wil. dat gy my altoos voor een Man die beeter beftaat als ik doe, zult aanzien. Dog ik moet u zeggen, dat ik geen voorneemen heb, om u tot myn nadeel te bedriegen; maar myn eenig doelwit is om te doen zien, dat indien dit konde gefchieden, en indien, terwyl ik natuurlyk handel, ik u reeden gaf, om flimmer van my te denken als ik ben, ik dan minder gevaar daar door zoude loopen, dan of ik door een geveinsden handel u aanleiding gaf om beeter van my te denken, als ik befta. En wildt gy 'er de reeden van weeten? Het is, om dat de waarheid in het eerste geval, u vroeger of laater uit die dooling zoude redden; terwyl ik ondertuffchen myn voordeel met uw misvatting zoude doen: Daar het geval aan de andere zyde, geheel anders zoude zyn, dewyl ik gelegendheid tot die misflag zoude geeven, door het benadeelen van de oprechtheid en waarheid; die zig zouden wreeken, door, in evenredenheid van myn valfche verheffing, daar ik naa ftond, my te verneederen. En zo gy over dit punt uit den dut geholpen wierd,zou. de ik dan befchaamd ftaan kyken.

Crito. Waarde Eraftus; Gy hebt my nu een schemering van meerder waarheeden gegeeven, als gy tot nog toe verklaard hebt. Doggy hebt Kk 3

ge

gemeenlyk een toekomende waereld in het oog, wanneer gy van de waarheid spreekt, en de vergoeding die wy aan dezelve vroeger of laater, eens zullen moeten doen. Dog zoude men niet mogen weeten, wat denkbeeld gy van die waereld hebt. Gy fpreekt 'er zo gemeenzaam van, dat men zoude gelooven, dat gy 'er met iemand briefwiffeling onderhield, Philo. Die zelve vraag, heeft my dikmaals op de tong geleegen.

Erastus. Is het u begeeren, dat ik in hoedanigheid van een Tovenaar, een geeft van daar doe opryzen ? zo ja, dan moet gy my zeggen, van wat coeleur gy hem wildt heb ben.

Crito. Ik merk, dat gy ons in hoedanigheid van Tovenaar zoekt te ontflippen; dog gy zult ons nu niet ontvluchten. En al waard gy nu nog zo groot een Tovenaar zo zult gy eenvoudig en direct andwoord, op onze vraag geeven,

[ocr errors]

Eraftus. Gy zult my hoop ik verschoonen, zo ik u van daag op die vraag niet andwoord; dewyl ik u op het woord van een eerlyk Tovenaar beloof, dat ik u, zo dra doenlyk, een Boek zal ter hand ftellen, dat u mogelyk daar omtrend meerder zal voldoen, als ik in ftaat ben,

Crito. Zullen wy hem op die voorwaarden loslaaten; wat zegt gy Philo.

Philo. Ja, mits dat het geen boek is wy_reets gezien hebben?

[ocr errors]

dat

Eraftus. Hebt gy ooit een boek gezien, dat voor tytel voert: Het Syfthema van de Pre

def.

« VorigeDoorgaan »