Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

BUURTEN.

ONDER DE BANNE VAN

OUDERKERK

BEHOORENDE.

DE BUURT AAN DEN OMVAL.

Van deeze buurt, die niet zeer groot is, kan niets aan

tekeningswaardig gezegd worden: zij beftaat intusfchen uit verfcheidene huizen, eenige molens en buitenplaatsjens: de ringfloot, wordt mede in dezelve gevonden.

DUIVENDRECH T.

Deeze buurt fpant de kroon boven alle de anderen in de

banne van Ouderkerk gelegen, naamlijk wegens haare grootte, en aanzienlijkheid, niettegenstaande er geen breed getal van buizen in gevonden worde.

Haare LIGGING is in de polder van den zelfden naam, eu

[ocr errors]

die onderscheiden wordt in Groot- en Klein-Duivendrecht, hebbende ten noorden de Diemermeir, ten oosten de Bijlemermeir, ten zuiden Ouderkerk, en ten westen den Amftel: de buurt ligt voords zeer vermaaklijk: door dezelve stroomt nog een watertjen, 't Gat genoemd, waarin een kleine Overtoom ligt.

[ocr errors]

Wegens den

NAAM SOORSPRONG,

Is het volgende bericht bij ons ingekomen:

,, De Duivendrechtfche brug, in de buurt over de Ring,, flost liggende, en die ook den naam van Kuipertjes brug ,, draagt, ter oorzaake dat nabij dezelve een groote kui. ,,pers werkplaats was," (waarvan straks nader,),, werd in ,, vroegere dagen aldaar niet gevonden; maar er was ter dier plaatse, eene fchouw, of overvaart over gezegde ri,, vier: iemand daar nabij woonende, (men zegt een knecht van den kuiper voornoemd,) was voords een ongemeen ,, groot liefhebber van duiven, die hij dan ook in eene verbazende menigte nahield, het geen gelegenheid gaf dat men de gezegde overvaart, of kleine veer, in vroegere dagen Tricht of Trecht genoemd," (gelijk wij in onze beschrijving van Dordrecht reeds aantekenden,).., Duiventrecht, of veer,

[ocr errors]
[ocr errors]

99

[ocr errors]

"

"overvaart naar de duiven, of het Duivenveer genoemd heeft; ,, de veel vermogende klankverbastering heeft voords van "trecht, drecht gemaakt," (gelijk zulks met den naam Dor drecht ook plaats heeft,), en alzo heeft deeze buurt den ,, naam van Duivendrecht bekomen.”

Wat de

GROOTTE

Betreft: Duivendrecht in 't algemeen beslaat eene zeer ruime uitgestrektheid gronds, begroot op 1327 morgen, 300 roeden

lands gelijk de polders, waarin de buurt gelegen zij, onder scheiden worden in Groot- en Klein Duivendrecht, alzo onderfcheidt men ook de buurten van dien naam; zijnde de buurt, eigenlijk Klein- Duivendrecht, landwaards in gelegen: een gedeelte van Groot Duivendrecht, tegen over den Weesperweg aan den Amftel gelegen, noemt men het eiland; eigenlijk zoude men het drie eilanden kunnen noemen, om dat het door twee flooten in drie afzonderlijke deelen, rondsom van water omgeven, verdeeld is Op den gezegden uitgebreiden grond, bevat Duivendrecht, het eiland niet mede gerekend, niet meer dan 32 of 33 huizen, want dezelven staan zeer wijd van elkander gebouwd, voornaamlijk ter wederzijde van eenen zindelijken ftraatweg; ieder huis ftaat op eene werf waarbij veel weiland gelegen is: er zijn ook twee buitenplaat fen of tuinen; de eene, Welmeer genoemd, is nog in ftand; doch de andere in 1787 zodanig door de Pruisfen gehavend, dat dezelve thans niet meer dan een optrek is; meer anderen worden op het eiland bovengemeld gevonden, op hetzelve ftaan, behalven dat, nog vier molens, naamlijk twee die witloot, één die fnuif, en één die fteen maalt: de beide polders worden voords door twee molens van het overtollig water ontlast.

In het buurtjen eigenlijk Klein. Duivendrecht genoemd, staan nog eenige weinige huizen, en één fnuif- molen; voords is aldaar ook geplaatst de porcelein - fabriek, die weleer in Loosdrecht geweest is, gelijk wij in onze beschrijving van dat Dorp aantekenden: deeze fabriek, zegt men, dat alhier veel beter opneemt dan zij weleer in de Loosdrecht gedaan heeft; er worden vorstlijke fervifen gemaakt, die ten duursten prijze worden verkocht; ook wordt wel, als de fabrikeurs eene genoegzaame hoeveelheid van porceleinen in voorraad hebben, een loterij van dezelven aangelegd, gemeenlijk in het recht huis van de Diemer- of Watergrafts – meir.

Onder het gezegde tal van huizen, behoort ook de woning

van den brugman; zijnde een tamelijk goed huis, waarin hij niets verwoont, gelijk hij ook geene pacht voor de brug behoeft optebrengen, en beiden, wooning en brug, worden door Amfteldam onderhouden: met dit postjen wordt thans deezen of geenen gunsteling begiftigd, offchoon het indedaad een wettig eigendom zij van het manlijke oir des kuipers bo vengemeld, en door het welk zijn huis aan die brug gele. gen, en thans een herberg, CT huis de hoop,) zijnde, nog wordt bewoond: de historie van dit ontvreemde eigendom is deeze: de kuiper voornoemd, of wel deszelfs gezegde wo. ning, had het recht van de pont of het veer van overvaart, waarvan wij mede reeds gefproken hebben: nu ftond hij aan Amfteldam een gedeelte gronds van zijn erf af, ten einde den algemeenen weg voorbij zijn huis heen te kunnen leggen; maar die afstand gefchiedde op voorwaarde, dat de stad, voor haare rekening, in de plaats van zijne pont, eene brug zoude leggen en onderhouden, de inkomften van welken ten eeuwi gen dage aan het manlijke oir van hem zoude verblijven; het bruggeld zoude bepaald blijven op 2 duiten de perfoon, ge lijk men voor het overvaaren met de pont ook moest betaa len: dit accoord werd wel getroffen, maar is niet gemainti neerd; want voor eenige jaaren is, bij het affterven van den werkelijken bezitter der brug, in het geflacht van den geenen die 't accoord gemaakt had behoorende, dezelve, gelijk gezegd is, als een amijen weggegeven; de tegenwoordige bewooner van het huis zoude thans, nu alle broodwinningen, vooral het her. berghouden, geweldig achter uit gaan, met ernst zijn recht vervorderen, dan, hem ontbreeken de noodige papieren, die, hem in de woelingen in 1787, waarin hij bovenmaatig ge. deeld heeft, ontvreemd zijn, of liever zijn zij door fchendende handen vernield: zo veel heeft hij nog bij request verkregen, dat de geenen die zig tot zijnent komen verpoozen, of ververfchen, en de brug moeten pasfeeren, vrij van de tol zija, mits evenwel dat zij uit zijn hus ook weder de brug over

terug gaan, maar vervorderen zij hunnen weg, naar Abcoude of Ouderkerk, dan moeten zij de gewoone 2 duiten betaalen: deeze tol wordt ook alleenlijk betaald door den voet. ganger; paarden, hoornvee, of andere beesten die over de brug gedreven worden, betaalen niets, ook niet de rijtui. gen, ja zelfs niet de geenen die er in zitten, alleenlijk moet men, gelijk gezegd is, betaalen, als men te voet gaat.

De gezegde huizen, waaruit deeze uitgestrekte buurt be. ftaat, worden bewoond door ongeveer 160 menfchen.

KERKLIJKE EN GODSDIENSTIGE GEBOUWEN.

De bewooners der buurt zijn voor het grootste gedeelte den Roomfchen Godsdienst toegedaan, eenige weinige van hun zijn Gereformeerd, en flechts vijf of zes Luthersch; deezen moeten naar Amfteldam te kerk gaan; de Gereformeerden gaan naar Diemen of Ouderkerk, maar de Roomschgezinden hebben te Duivendrecht een mooi zindelijk kerkjen, dat bediend wordt door den Wel-Eerwaarden Heere JOANNES MEYLINK, behoorende onder het Aarts priesterdom van Holland; de Roomschge. zinden uit de Bijlemer, en fommigen in de Diemermeir woon. achtig, komen ook alhier te kerk - De pastorij is vrij aangenaam gelegen.

Wees of arm-huis wordt in deeze buurt niet gevonden, wanneer de ouders ledematen zijn van den Gereformeerden. Godsdienst, worden de kinderen door de Diaconen van Ouderkerk van die gemeente, besteed en verzorgd; wanneer zij geene ledematen zijn, komen ze ten laste der zoo genaamde gemeene armen; wanneer vader of moeder lidmaat was, komen de kinderen voor de eene helft ten laste der Gereformeerde Diaconen, voor de andere ter zorge van de gemeene armen, en voor deeze zijn ook de Roomfche weezen.

Er is een school, dat echter alles behalven eenig

« VorigeDoorgaan »