Orthopedagogiek: State of the art

Voorkant
Paul Goudena , Roel de Groot , Jan Janssens
Maklu, 14 mrt 2014 - 273 pagina's
Hoe is het tegenwoordig met de orthopedagogiek gesteld? Wat is ‘the state of the art’? Deze uitgave biedt een update omtrent de stand van zaken in de diverse deelgebieden waar de orthopedagogiek zich mee bezig houdt. Daarbij wordt steeds de opvoedingscontext als een noodzakelijke invalshoek gehanteerd. De orthopedagogische praktijk is gefundeerd in wetenschappelijk onderzoek. In de eerste plaats is dit boek bedoeld voor allen die werkzaam zijn in het orthoagogische veld. Maar omdat het kind centraal staat in alle beschreven interventies, via de opvoeders, al of niet aangevuld met professionals met specialistische kennis en vaardigheden, is het boek van belang voor iedereen die met kinderen omgaat.
Deze publicatie markeert het 110-jarig bestaan van de Vereniging O&A – Vereniging ter bevordering van Ortho-Agogische Activiteiten, die onder meer verantwoordelijk was voor de uitgave van het Tijdschrift voor Orthopedagogiek, dat thans als maandblad verschijnt onder de titel Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk.
 

Inhoudsopgave

Executieve functies
73
Communicatieontwikkeling en ondersteuning
91
Innovatieve interventies in de behandeling van kinderen jongeren
107
Mensen met een verstandelijke beperking
121
Orthopedagogiek binnen de kinderrevalidatie
147
Het veld van Infant Mental Health
161
Waarom doen ouders zoals ze doen? Inzichten uit longitudinaal
187
Achterstanden en herstelkansen van adoptiekinderen
201
Orthopedagogiek vreemdelingenrecht en het belang van het kind
217
Forensische Orthopedagogiek
233
Praktijkgericht onderzoek in het Centrum voorJeugdhulponderzoek
249
Over de auteurs
267
Copyright

Veelvoorkomende woorden en zinsdelen

ADHD adolescents adoptiekinderen Assessment autism spectrum disorders baby’s Bakermans-Kranenburg begeleiders behandeling behavior belangrijke beschrijvingen bijvoorbeeld Bögels Bosman Child Psychology children with autism children’s cliënten Clinical cognitieve communicatie controlegroep DeJong Deković Developmental Disabilities Disability dyslectici dyslexie early effect effectieve effectiviteit Embregts emotionele intelligentie ernstige executieve functies executive function factoren feedback gedragsproblemen gevoel van competentie gezin goed groep gz-psycholoog Health hulpverlener IJzendoorn Infant informatie intellectual disabilities intelligentie interventiegroep interventies jongeren Journal Juffer kind kinderen met ASS kindermishandeling klinische Koegel kwaliteit leeftijd longitudinale maken Mental meta-analyse meta-analysis mindfulness mindfulness training mogelijk motorische Nederland onderzoek ontwikkeling onze opvoeding Orthopedagogiek orthopedagoog ouders parenting praktijk predictors prefrontale cortex preterm Prinzie probleemgedrag problemen professionals pseudowoorden Psychiatry Radboud Universiteit Nijmegen rekenvaardigheid Research in Developmental resultaten Review risico risicofactoren risicotaxatie sociale specifieke spelling Steensel stress studies therapy treatment Universiteit vaardigheden veiligheid verschillende verstandelijke beperking Vrije Universiteit Brussel vroeg geboren kinderen werkgeheugen wetenschappelijke woorden Working memory zoals

Over de auteur (2014)

Paul Goudena is emeritus hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht. Zijn focus ligt op psychologische individuatie binnen een opvoedingscontext. Tot voor kort was hij redactielid van OOP – Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk.
Roel de Groot doceerde orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was vele jaren hoofdredacteur van Tijdschrift voor Orthopedagogiek, thans OOP – Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk. Hij is coredacteur van de O&A-Reeks en directeur van het Psychologisch-Orthopedagogisch Adviesbureau, gevestigd in Hattem.
Jan Janssens is emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is ook voorzitter van de Vereniging O&A.

Bibliografische gegevens