Nieuwe Nederlandsche jaerboeken

Voorkant
Martinus Stuart
E. Maaskamp, 1826
 

Geselecteerde pagina's

Overige edities - Alles bekijken

Veelvoorkomende woorden en zinsdelen

Populaire passages

Pagina 80 - ... zijn ; Zoo is het , dat Wij , den Raad van State gehoord en met gemeen overleg der Staten-Generaal , hebben goedgevonden en verstaan , gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze : Artikel 1.
Pagina 99 - N°. 40) , waarbij , naar aanleiding van art. 31 der Grondwet aan Ons, in vollen eigendom worden overgegeven zoo veel domeinen, als een zuiver inkomen van vijf tonnen gouds opbrengen. En verlangende...
Pagina 92 - Sie, t. III, p. 137 28 september 1816. Wet tot vaststelling van straffen voor hen die vreemde mogendheden beledigen. 25 januari 1817. Wet, de regten bepalende die in de Nederlanden ten opzigte van het drukken en uitgeven van letter- en kunstwerken, kunnen worden uitgeoefend.
Pagina 82 - Vorst, des verkiezende, tot gedeeltelijke voldoening van het gemelde jaarlijksch inkomen, in vollen eigendom, als patrimonieel goed, zal worden overgegeven zoo veel domeinen, als een zuiver inkomen van vijf tonnen gouds of daaromtrent opbrengen 14.
Pagina 480 - Kan men uit de kennis van het miakfel van de deelen der dieren fteeds met genoegzame zekerheid tot het gebruik dier deelen in de dierlijke huishouding befluiten, ook wanneer men geene gelegenheid heeft, om het Ie...
Pagina 485 - Verhandeling over de vraag: Bezitten de Nederlanders een nationaal tooneel met betrekking tot het treurspel? zoo ja, welk is deszelfs karakter? zoo neen, welke zijn de beste middelen om het te doen ontstaan? is het in het laatste geval noodzakelijk eene reeds bestaande school te volgen, en welke redenen zouden eene keus hierin moeten bepalen?', Werken der Hollandsche Maatschappij van Fraaije Kunsten en Wetenschappen, dl.
Pagina 350 - De fekretarisfen , dijkfchrijvers , griffiers , rentmeesters of penningmeesters , welke bij deze kollegiën fungeren, voor zoo ver deze ambtenaren door ' den Souverein , de Stadhouders in der tijd, de voormalige provinciale hoven of eenige andere publieke autoriteit , plagten benoemd te worden.
Pagina 261 - Alle degenen, die in eene geldboete zijn verwezen en buiten staat tot de voldoening derzelve, zullen met gevangenis worden gecorrigeerd van niet minder dan zes dagen en niet meer dan twee jaren ter beoordeeling van den regter: opvolgende betaling van de boete en de gemaakte regtskosten ontslaat van alle verdere gevangenis.
Pagina 384 - De (luurlieden en derzelver fclieepsgezellen zullen verpligt zijn den haring behoorlijk te kaken en te zonderen , alsmede te warren , en voorts in te zouten, met niet minder dan vier tonnen zout op het last. 17. De leggers van den haring zullen gehouden zijn elk...
Pagina 254 - ... jaren» En zullen bovendien , in elk der beide gevallen , zoo*danige ladingen of Vrachten worden aangehaald en verbeurd verklaard, met en benevens de vaar- of voertuigen en gewone...

Bibliografische gegevens