Chineezen buiten China: hunne beteekenis voor de ontwikkeling van zuid-oost-Azië, speciaal van Nederlandsch-Indië

Voorkant
M. van der Beek's Hofboekhandel, 1909 - 489 pagina's
Also dealing with Chinese in other parts of the world.
 

Geselecteerde pagina's

Overige edities - Alles bekijken

Veelvoorkomende woorden en zinsdelen

Populaire passages

Pagina 232 - Zoo is het, dat Wij, den Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze: HOOFDSTUK I Algemeene bepalingen 5 l De aard van het auteursrecht Art.
Pagina 464 - VAN NEDERLANDSCH-INDIE. Allen, die deze zullen zien of hooren lezen, salut! Doet te weten...
Pagina 232 - Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz., enz., enz. Allen, die deze zullen zien of hooren lezen, saluut ! doen te weten...
Pagina 437 - Christenen en alle personen, niet vallende in de termen der volgende zinsnede. Met inlanders worden gelijkgesteld Arabieren, Mooren, Chineezen en allen die Mohammedanen of heidenen zijn. De inlandsche Christenen blijven onderworpen aan het gezag der inlandsche hoofden, en met opzigt tot regten, lasten en verplichtingen, aan dezelfde algemeene, gewestelijke en gemeentelijke verordeningen en instellingen, als de inlanders, die het Christendom niet belijden.
Pagina 437 - De bepalingen van dit reglement en van alle andere al„gemeene verordeningen, waarin sprake is van Europeanen „ en inlanders, zijn, waar het tegendeel niet bepaald is, toepasselijk op de met hen gelijkgestelde personen. „Met Europeanen worden gelijkgesteld alle Christenen „en alle personen niet vallende in de termen der volgende „ zinsnede. „ Met inlanders worden gelijkgesteld Arabieren, Mooren, „ Chinezen en allen die Mohammedanen of heidenen zijn.
Pagina 426 - Oosterlingen zijn behoudens den bij ordonnantie te regelen rechtstoestand dergenen onder hen, die het Christendom belijden, onderworpen allen, die niet vallen in de termen van het tweede of van het derde lid van dit artikel. 5. De Gouverneur-Generaal is bevoegd om in overeenstemming met den Raad van Nederlandsch-Indië de bepalingen voor Europeanen toepasselijk te verklaren op personen, daaraan niet onderworpen. De toepasselijkverklaring geldt van rechtswege mede voor de daarna geboren wettige of...
Pagina 468 - ... zoodanige aanmerking genomen worden als de regter in „gemoede vermeenen zal te behooren. „Hierbij moet voornamelijk gelet worden op den aard, het „gewigt en de uitgebreidheid van den handel, in deze boe„ken omschreven; en of de bevondene verzuimen of onregel„matigheden de blijken dragen van eenvoudige onkunde en „alle vermoeden van kwade trouw uitsluiten.
Pagina 418 - ... tenarbeidstelling aan de publieke werken voor den kost zonder loon van ten hoogste drie maanden...
Pagina 470 - Onderhandsche eenzijdige schuldverbindtenissen tot voldoening van gereed geld of van eene zaak, welke op eene bepaalde waarde kan worden gesteld, moeten geheel geschreven worden met de hand van...
Pagina 469 - Europesche wetgeving zijn onderworpen, „worden bij voortduring op hen toegepast de voor hen thans „bestaande verordeningen, godsdienstige wetten, instellingen „en gebruiken, voor zoover die niet in strijd zijn met alge„meen erkende beginselen van billijkheid en regtvaardigheid.

Bibliografische gegevens