Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, Deel 7

Voorkant
J. Noorduyn, 1848
 

Geselecteerde pagina's

Overige edities - Alles bekijken

Veelvoorkomende woorden en zinsdelen

Populaire passages

Pagina 595 - De Madurezen zijn beroemd door hunnen ondernemenden aard , dapperheid en braafheid ; alhoewel minder wellevend dan de Maleijers , en niet zoo onderworpen als de Javanen , worden zij echter bijzonder geacht om hunne getrouwheid en opregtheid.
Pagina 249 - XVIIde verslag van de Maatschappij tot bevordering van het godsdienstig onderwijs onder de slaven en verdere Heidensche bevolking in Suriname.
Pagina 713 - Voorstraat , welks vaste, dikke muren en gevels van ouden zwaren steen, in nog weinig veranderde gedaante en omtrek , den stouten bouwtrant der vijftiende eeuw vertoonen.
Pagina 196 - Men zou het verdrijven van den vijand hebben moeten opgeven , ware niet de Hanuoverscbe Generaal vos J5usr.ii met vier bataillons , welke hij spoedig verzameld had , in allerijl ter hulp toegescliotcn.
Pagina 353 - ... moest men , om deze van alle levensbehoeften verstoken ongelukkigen te hulp te komen , een pad van sterke bamboes- en boomstammen over den modder aanleggen , die voortdurend te heet bleef, om , zonder de voeten te verzengen , betreden te worden. Daarbij hoorde men...
Pagina 257 - Kerk openstaande , reeds in den j are 1797, voor jongelingen van allerlei Godsdienstige gezindheid en ter beoefening van verschillende wetenschappen bestemd geopend was , werd , in dit jaar, zoo om de ongeschiktheid en bouwvalligheid van het gebouw, tot zijne herstelling eene schier geheele vernieuwing vorderende , als om andere redenen, voortaan ganschelijk buiten gebruik, en in plaats daarvan eene inrigting gesteld van dertig beurzen, ieder drie honderd gulden...
Pagina 305 - Men telt er 207 h., bewoond door 2<58 hnisgez., uitmakende eene bevolking van ruim 1300 inw., die meest hun bestaan vinden in den landbouw , wordende hier meest rogge , boekweit haver en aardappelen gebouwd. De grond is over het algemeen goed , vooral in het gehucht Gasteren. Ook heeft men er veel groeien of weiden , die zoo xe behoorlijk konden gemest worden in overvloed , gras en hooi zouden opleveren.
Pagina 320 - BRUNSWIJK, die in de nederlandsche beroerten de spaansche zijde hield, het in het jaar 1572 verlaten had, kwam het aan 's prinsen volk , en werd door die van Dordrecht , Gouda en Schoonhoven afgebrand, doch later weder ten deele opgebouwd , en vertoonde zich nog lang met zijn vast muurwerk en ronden toren , gelijk het ook tot eene woning van den drossaard verstrekte. In den watersnood van 1740 werden er meer dan 150 personen in gehuisvest. Naderhand is het voor het grootste gedeelte afgebroken ,...
Pagina 386 - LOEAN om daarop tuinen aan te leggen , of brandhout te kappen , alsmede tot rustplaatsen , wanneer zij tripang gaan visschen.

Bibliografische gegevens