Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

Op den 15 Augustus 1606 verleenden de Heeren Sta Vereenigde-Nederlanden, een octrooi ter bedijking va en Kleinen-Buth-, Noord-, Capelle-, Visschers- en E ten verzoeke van Baljuw, Burgemeester en Schepenen bachte van Axel, welke polders, bij den storm en zeevlo dag van het jaar 1606 waren ingevloeid, zoodat het g van de stad met de zee gemeen lag, de vestingwerken ring gevaar liepen, en er gebrek ontstond aan voedsel rij en de bezetting. Eene spoedige bedijking was das h kelijk. Om die aan te moedigen verleenden Hun Hoog vrijdom van tienden, voor den tijd van achttien jaren, den Magistraat het regt van de jagt, vogelarij en visse de bewoners en bebouwers, gedurende twaalf jaren, vrij lasten genoten. Bij resolutie van de Staten van Zeela 2 Maart 1649, werd het genot dezer gunsten nader beves Bevorens behoorde deze polder tot de buitenpolders, do volge van de groote bedijking, die in het jaar 1792 plaats van de zee verwijderd en binnenpolder geworden. Hij is met wel beplante, eigene polderdijken omzoomd.

In den BUTHPOLDER staat een gedeelte van de buurs. Seba voorts vindt men er 10 hofsteden en 6 bijzondere woningen. gezegde buurs. ligt een duiker of koker in den dijk, waardoor zijn overtollig water ontlast in den Koegorspolder, welke het op b van Neuzen werpt. Het bestuur bestaat uit eenen Dijkgra: Gezworene en eenen Penningmeester.

BUTNARIE, naam, dien de Negers geven aan den hout DIGOVELD, in Nederlands-Guiana, kol. Šuriname. Zie INDIGO BUTPOLDER, pold. in Staats-Vlaanderen, prov. Zeela BUTHPOLDER.

prov

BUTTERDIJK, geh., voorheen tot het Nederkwartier der behoord hebbende, thans prov. Noord-Holland. Zie BOTERBUR BUTTERDORPSCHE POLDER of BOTERDORPSCHE POLDER, Schieland, prov. Zuid-Holland, arr. Rotterdam, kant. Hilleg gedeeltelijk gem. Bergschenhoek, gedeeltelijk gem. Hillegersberg teban; palende N. aan den Oosteindschen polder, O. aan de Re aan den Berg-en-Broek-polder, W. aan de Honderd-en-tien-mərį Deze pold., die in de jaren 1777-1780 bedijkt is en vroeg den Oosteindschenpolder eenen polder uitmaakte, bevat met 1671 bund. 65 v. r. 15 v. ell., waarvan BUTTERDORP alleen 1021 15 v. r. beslaat. In dezen pold. ligt het d. Bergschenhoek staat onder het polderbestuur van de Bleiswijksche en Hilleger sche droogmakerij.

BUTTERHUIZEN, eigenlijk BOTERHUIZEN, buurtje in Kenneme prov. Noord-Holland, arr., kant. en 1 u. N. Ñ. O. van Alkı gem. Noord- en Zuid- Scharwoude, 1 u. Z. van Zuid-Scharw aan den Ooster-ringdijk van den Heer-Hugowaard, en wel aa Zuideinde van de Buttersloot (zie dat art.).

BUTTERPOLDER, pold. in Rijnland, prov. Zuid-Holland, Leyden, kant. Alphen, gem. Hazerswoude; palende N. aan den (

(1) Evereens zoeke men de overige woorden, die men wel eens BUTTER g vindt, en hier niet aantreft, op BоTER of BоTTER.

[graphic]

er, O. aan het Simon Janszpoldertje, Z. aan den Voorweg of de bgmakerij, W. aan de Oostvaart.

UTTERSLOOT of WESTERTOGTSLOOT, water in Kennemerland, prov. rd-Holland, in den Heer-Hugowaard, welken het van het Noorden het Zuiden doorloopt.

UTTINGA, buurt, prov. Friesland, kw. Zevenwouden, griet. Stelverf-Oosteinde, arr. en 6 u. 0. van Heerenveen, kant. en 2 u. en N. van Oldeberkoop, u. Z. W. van Oosterwolde, waartoe behoort.

UTTINGE, heerl. op het eil. Walcheren, prov. Zeeland, arr. en Middelburg, gem. Grijpskerke; palende N. aan de heerl. Grijpse, N. O. aau St. Laurens, O. aan Brigdamme en Overdammeacht, Z. aan de heerl. Koudekerke, W. aan Hoogelanden en Pop

amme.

j ontleent haren naam van den stroom, waarin zij opkwam (zie het BOTTEE.), bevat het geh. Butting e benevens eenige verstrooid lige huizen, waaronder vroeger, in het N. dezer heerl., het oud adell. Ravestein, dat thans gesloopt is.

et gehucht BUTTINGE of BOTTINGE, voorm. een d., dat eene kerk t, waarvan nog een stuk muur aanwezig is, ligt 1 u. N. ten W. Middelburg, u. Z. van Grypskerke.

et wapen van BUTTINGE bestaat in een veld van goud, beladen eenen dubbelen arend van sabel.

JUL, d. in de Meijerij van 's Hertogenbosch, prov. Noord-Bra1. Zie BUDEL.

JUL (MID-), geh. in de Meijerij van 's Hertogenbosch, prov. Noordband, Derde dist., arr. en 4 u. Z. ten O. van Eindhoven, kant. en 1. Z. Z. W. van Asten, gem. Budel; met 24 h. en 150 inw. GULDENBERG, geh. in de Meijerij van 's Hertogenbosch, prov. rd-Braband. Zie ASBROEK.

JULDENBOSCH, geh. in de Meijerij van 's Hertogenbosch, prov. rd-Braband. Zie BOSCH.

UUR, d., prov. Friesland. Zie BOER.

UUR (TEN-), d. in Fivelgo, prov. Groningen. Zie BOER (TEN-). UUREN, stadje in het graafs. Buren, prov. Gelderland. Zie BUREN. UURMALSEN, gem. in het graafs. Buren, Benedendistrict der prov. lerland, arr. Tiel, kant. Culemborg (8. k. d., 23 m. k., 9 s. d.); nde N. aan de gem. Buren, O. aan de Molengracht, die het van lfde gemeente scheidt, Z. aan de Linge, waardoor het van Gelaisen gescheiden wordt, W. aan de gem. Beest.

j bevat de dorpen Buurmalsen en Tricht benevens de oude 1. Reijersoort, beslaat eene oppervlakte van 2051 bund. 14 v. r. . ell., telt 228 h. en ruim 1100 inw., die meest hun bestaan en in landbouw en veeteelt.

e Herv., die er ruim 1000 in getal zijn, maken twee gemeenten namelijk die van Buurmalsen en Tricht, en hebben in elk r gemeenten ééne kerk. De R. K. van welke men er ongeveer heeft, behooren tot de stat. van Buren. Men heeft in deze gem. scholen, ééne te Buurmals en en ééne te Tricht. et d. BUURMALSEN, BUERMALSEN, oudtijds BURG-MALSEN, of BORCHMALligt 2. u W. van Tiel en 2 u. Z. Z. O. van Culemborg, aan Linge. Men wil dat dit dorp, benevens het aan de overzijde Linge gelegen Geldermalsen, reeds onder den naam van MALSNA neld worden, in eenen brief van het jaar 850, waarbij eenige goe

deren aan LUDGERES, den tiendea Bisschop van Utre werden, terwijl men in eenen brief van keizer Orro 916 uitgegeven, den naam van MALSSE gespeld vindt. ren, dat BUURMALSEN eerst in 1141 door Heer Jax 1. uit het Heilige Land terug kwam, gesticht zij; waai het ons echter voor, dat het door dien Heer is ve als wanneer dit beter is overeen te brengen, zoo met zegde, als met de nader te vermelden stichting telt te BUURMALSEN, in de kom van het d., 91 h. en De kerk, zoude naar men wil door den H. SUITBERTES 713 overleed, ingewijd zijn. Deze kerk was, volgens van St. Pieterskerk te Utrecht, in die kerk ingelijk kapittel van St. Pieter de begeving van de kerk onder zekere voorwaarden, overgedaan aan den Abt va De kerktoren heeft geen uurwerk, maar eene zeer waarop men twee Mariabeelden met het kind JEZUS zi den bovenrand staat:

St. Salvato2 is mun naem/ Mijn gecla Godt bequaem/ Den vremden roep ic/ Den d lui ic/ Haghel donner en festoen/ ic herinn lend. No. MOELIJI.

De Herv. gem. van BUURMALSEN behoort tot de klass ring van Culemborg, en telt ongeveer 400 zielen. De eerste, als Predikant vermeld vinden, is geweest HENRICUS BILLICHIU jaar 1607 de dienst waarnam. De dorpsschool wordt doo deld getal van 50 leerlingen bezocht."

-

De groote en kleine tienden van BUURMALSEN werden, 1578 (volgens anderen in het jaar 1575) door 0110, Heer gegeven aan het kapittel, door hem te Gorinchem gesticht BUURSE, buurs. in Twenthe, prov. Overijssel. Zie Br BUURSERBEEK, riv., prov. Overijssel. Zie Aa of A¤a. BUURSING (BRAND-EN-), pold. in den Vrijdom-van-'. bosch, prov. Noord-Braband. Zie BRAND-EN-BUURSING.

BUURSTEDEHEITJE, geh. in de bar. van Breda, pro Braband, Vierde distr., arr., kant. en § u. Z. van Breda, 15 min. N. O. van 's Princenhage, met 26 h. en 170 inw. BUURSTEEG, voorm. fort in Eemland, prov. Utrecht, ‡u. van Renswoude, op de grenzen der prov. Gelderland.

BUURT (DE), geh. in de Vier Noorderkoggen, prov. Noordarr. en 1 N. van Hoorn, kant. en 2 u. Ž. ten W. van M gem. Midwoud-en-Oostwoud, palende Z. ten W. aan het d. A waartoe het behoort; met 11 h. en ongeveer 80 inw.

BUURTERHAVEN, haven op het eil. Marken, prov. No land, die den 28 September 1836 ter vergrooting is aanbestee BUURTERPOLDER, of BAKKERSPOLDER, pold. in Rijnland, Zuid-Holland, arr. Leyden, kant. Woubrugge, gem. Alkemaɛ lende N. en O. aan de Ade, Z. aan Diepenhoek, W. aan de

Deze pold., is niet verveend en alleen omringd door eene | kade, beslaat eene oppervlakte van 69 bund. 74 v. r. 87 v. ell 12 h., waaronder 2 boerderijen, wordt door eenen molen van het tollige water ontlast en staat onder het bestuur van de gezame Ingelanden, onder het Oppertoezigt van het Hoogheemraadschap Rijnland.

TSCHEPOLDER (NOORDSCHE-), pold. in Amstelland, prov. Zie NOORDSCHE-BUURTSCHEPOLDER.

lland.

WEI, geh. op het eil. Wieringen, prov. Noord-Holland, arr. N. N. O. van Alkmaar, kant. en 4 u. O. ten Z. van den gem. Wieringen, 5 min. Z. W. van Stroe, waartoe het

ZE, oudtijds BUIRZE, buurs. in Twenthe, prov. Overijssel, uim 5 u. Z. Z. O. van Almelo, kant. en 2 u. Z. ten W. hede, gem. en 1 u. O. van Haaksbergen, aan de Buurzerbeek. h. telt 108 h. en 680 inw., en heeft, gezamenlijk met Braam, ol, die door 120 leerlingen bezocht wordt.

ZE, voorm. havez. in het graafs. Zutphen, prov. Gelderland.

ISE.

ZERBEEK, riviertje, prov. Overijssel. Zie As of Ana.

NGE, Fr. naam van het d. Beringen, in de heerl. Uselgrooth. Luxemburg. Zie BEVINGEN.

KLOOSTER, voorm. klooster, prov. Friesland. Zie BUWENGEN, gem. in de heerl. Useldingen, grooth. Luxemburg, arr. Luxemburg, kant. Mersch; palende N. aan de Atert, van de gem. Vichten scheidt, O. aan Bissen en Mersch, Z. eul, W. aan Useldingen.

evat de dorpen Buvingen, Bruchen, Buschdorff, de geh. Finsterthal en Schleid muhl, en telt 950 le R. K., die de par. van Buschdorff uitmaken en eene Buschdorff, benevens twee bijkerken, ééne te Buvinééne te Bruch, hebben, welke door éénen Pastoor en twee nen bediend worden.

1. BUVINGEN, in het Fr. BOEVANGE, of ook wel, ter onderschein andere dorpen van denzelfden naam, BOEVANGE SUR L'ATERT ANGE geheeten, ligt 3 u. N. ten W. van Luxemburg, 11⁄2 u. W. rsch, aan de Atert.

ijkerk die tot de par. van Buschdorff behoort, wordt door igen Kapellaan bediend.

DOSKLOOSTER,

STER.

voorm. klooster, prov. Friesland. Zie Bu

ALDA of BOUWOUDE, b. prov. Friesland, kw. Westergoo, griet. adeel, arr. en 2 u. O. van Sneek, kant. en u. Z. van Bols7. O. van Dedgum, waartoe zij behoort.

WANGE, Fr. naam van het d. BOGEN, in het balj. van Bastogne, Luremburg. Zie BOGEN.

EKLOOSTER, ook BOUWEKLOOSTER, BUVEKLOOSTER of BUVOOSR genoemd, voorm. kloost. van Premonstreiternonnen, thans . van eenige boerderijen, prov. Friesland, kw. Oostergoo, griet. rspelen, arr. en 5 u. O. ten Z. van Leeuwarden, kant. en 2 u. Bergum, tusschen Drogeham en Harkema-Opeinde, tot welk d. het behoort.

klooster was in het jaar 1242 gesticht, door Buwo HARKEMA, jk edelman van Augustinusga, van wien het den naam van LOOSTER Ontleend heeft, hoewel het ook wel ST. MARIA'S GRAF gewerd. Deze Buwo had lang voorheen op zijn eigen landgoed, ogluiking van den Bisschop van Munster, onder wiens bisdom s Augustinusga behoorde, eene kapel ter eere van den H. NICOLAAS at, en die genoegzaam begiftigd, om daarbij eenen Priester te onDEEL.

54

derhouden. Als hij naderhand zag, dat zijn broeder GERER, 120 S goederen ter eere van den Almagtigen God, een Monnikenklooster sticht had, beschouwde hij zulks als eene aanmaning om dit vod na te volgen. Na alzoo een bekwaam gebouw te hebben opgetrok heeft hij, met vergunning van den Abt van Mariengaarde, e Nonnen uit het Premonstreiterklooster, Bethlehem, derwaarts doen i men, en in zijn klooster geplaatst, wordende de eerste kerk van ! klooster in het jaar 1245 ingewijd. Het is vermoedelijk in den tacit jarigen oorlog verwoest.

Thans ziet men er tusschen breede grachten en hoogopgaande be men, die hier welig op den hoogen zandgrond tieren, een paar að zienlijke boerenplaatsen, kerkhof met klokkestoel, en een groote me nigte puin.

BUWINGA, voorm. stins, prov. Friesland. Zie Busa.

BUWMA, adell. state, prov. Friesland, kw. Westergoo, griet. Enaldumadeel. Zie BUMA.

BUYGERS of BUIGIRS, voorm. state of hofstede bij het Friesche 4 Lekkum, in de griet. Leeuwarderadeel, † u. N. ten 0. van Leerm den, thans eene boerderij.

BUYNEN, geh. in Oostermoerderdingspil, prov. Drenthe. Zie Base. BUYS-EN-VLIJT, koffijplant. in Nederlands-Guiana, kol. Surizam. aan de Molkreek, ter regterhand in het opvaren; palende hovenwaris. aan de koffijplant. Stolkwijk, benedenwaarts aan de koffijplant, Naccarackibo; 553 akk. groot, met 105 slaven. Zij is tevens met kattes beplant. De Negers noemen haar Boysi.

BUYSKENSKLOOSTER, voorm. kloost. van Reguliere kanonikessen te Deventer. Zie AGNIETENKLOOSTER. (ST.)

BUYSLUST, verl. plant. in Nederlands-Guiana, kol. Suriname, au de Orelanakreek, ter regterhand in het opvaren; palende bovenwaarts aan de insgelijks verl. plant. Stolkertsvlijt, waarmede zij later ver eenigd is, benedenwaarts aan Vrieshoop; 608 akk. groot.

BWOOL of BooL, d. in Oost-Indië, op het Sundasche eil. Celebet, op de Noord-oostkust van dat eil. prov. Menado.

Dit dorp is in het jaar 1680, door die van Gorontalo en Limbotta verwoest en verbrand, terwijl vele der inwoners gedood en een grote roof van goederen en menschen medegesleept werden. Hoezeer het hierdoor aanmerkelijk in inwoners verzwakt was, moet het binnen eenige jaren weder vrij sterk in bevolking zijn toegenomen, vermits men er in het jaar 1705 reeds weder 1618 Christenen telde. De bewoners zeggen, dat zij afkomstig zijn van een varken, waarom zij ook niemer varkensvleesch of spek zullen eten.

BYLANDT (HUIS VAN), voorm. adell. huis in de Over Betwee, prov. Gelderland, aan den linkeroever der Waal, tusschen Millingea en Schenkenschans, door eene doorbraak van die rivier is het met dan half verzwolgen, waarna het van tijd tot tijd langs hoe meer is afgenomen, zoodat men thans ter naauwernood de plaats ontdekken kan, waar dit, vroeger zoo beroemde, slot gestaan heeft.

BYNGHARDEN, oude naam van de adell. havezathe Bingerden, het graafs. Zutphen, prov. Gelderland. Zię BINGERDEN.

« VorigeDoorgaan »