Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

AARDRIJKSKUNDIG

WOORDENBOEK

DER

NEDERLANDEN

BUEEN GEBRAGT

DOOR

A. J. van der Aa,

onder medewerking van eenige Vaderlandsche Geleerden.

[merged small][merged small][graphic][merged small][merged small][subsumed][merged small]

14

•All V.2

YOORRIDE.

Het tweede deel van dit werk thans ten einde gebragt hebbende, gevoelen wij ons verpligt, niet alleen onzen hartelijken dank te herhalen aan hen, die wij reeds in het voorberigt voor het eerste deel als onze correspondenten vermeld hebben, maar tevens ook hun onze erkentelijkheid te betuigen, die zich later aan die rij hebben aangesloten, ten einde, zoo veel in hen is, de door ons opgenomene taak te helpen verligten, zijnde: in Noord-Braband de Heer C. R. HERMANS, te 's Hertogenbosch ; in Gelderland de Heeren: J. A. J. SLOET, TOT OLDHUIS, te Voorst, en Jhr. Mr. J. M. VAN PABST TOT BINGERDEN, te Elst; in NoordHolland de Heeren: C. KARSHOFF, te Beverwijk, J. C. COVENS, te Amsterdam, en G. VAN SANDWIJK, te Purmerende; in ZuidHolland, de Heeren: J. SMITS Jz., te Dordrecht, L. T. TEMMINCK, te Rotterdam, en W. VAN DEN HOONAARD, te Hillegersberg; in

Zeeland de Heeren: H. A. CALLENFELS, te Oostburg, H. M. C. VAN OOSTERZEE, te Elkerzee, en J. P. VAN VISVLIET, te Middelburg; in Utrecht de Heeren: J. B. CHRISTEMEIJER, te Utrecht, en H. A. HAMELBERG, te Amersfoort; in Friesland de Heer J. G. VAN BLOM, te Dragten; en in Overijssel de Heer Mr. P. F. BESIER, te Deventer; terwijl ons ook belangrijke berigten medegedeeld worden door den Heer A. F. LAMMENS, te 's Gravenhage, aangaande onze West-Indische bezittingen; door den Heer T. A. ROMEIN, te Scharmer, in Groningerland, betrekkelijk de Hervormde gemeenten, vooral in de Noord-Oostelijke provincien van ons Vaderland; door den Heer A. H. BROENS, te Harlingen, nopens het Evangelisch-Luthersche kerkgenootschap, en door den Heer J. J. BELINFANTE, te 's Gravenhage, aangaande de Israëlitische gemeenten.

door ons

Het is dus aan deze Heeren, even als aan de vroeger in de voorrede voor het eerste deel, genoemde Correspondenten, dat een gedeelte van den lof toekomt, dien wij ons zoo ruimschoots zagen toezwaaijen, in alle de recensiën, waarin ons werk tot nu toe beoordeeld werd.

Het genoegen, dat het ons geeft, hunne namen hier neder te schrijven, wordt echter treurig verstoord, door het besef, dat het ons niet meer vergund is, onder onze Correspondenten te tellen eenen man, van wiens kennis en ervaring betrekkelijk den Waterstaat, inzonderheid van Amstelland, wij ons nog zooveel hulp beloofd hadden. Wij bedoelen den Heer JACOB DE JONG, Dijkgraaf van den Amstel en Nieuwer-Amstel,

kort nadat hij ons betrekkelijk het art. AMSTEL zoo belangrijke inlichtingen had medegedeeld, zijner familie, zijnen vrienden en het Vaderland door den dood ontvallen. Diep betreuren wij zijn gemis, en bidden God, dat wij, bij de verschijning van een volgend deel, niet weder dergelijke verliezen zullen te vermelden hebben.

Volgden wij de inspraak van ons hart, dan zouden wij kier ook alle Burgemeesters vermelden, die ons, zelfs breedvoeriger, dan wij hadden kunnen verwachten, op onze eerste aanvrage berigten omtrent hunne gemeenten toezonden, doch dan zouden wij hier schier allen moeten opnoemen, daar slechts enkelen hunner achter bleven, terwijl sommige anderen hunne inlichtingen zoo laat toezonden, dat daarvan in het artikel zelve geen gebruik is kunnen gemaakt worden, waaraan het dan ook alleen te wijten is, dat die berigten slechts in de bijvoegsels en verbeteringen voorkomen.

Doch niet alleen den Burgemeesteren zijn wij daarvoor dank schuldig; ook aan de Heeren Gouverneurs van Noord-Braband, Gelderland, Noord-Holland en Utrecht, moeten wij de kulde onzer erkentelijkheid brengen, voor het belang, dat zij getoond hebben in onzen arbeid te stellen, door hunne onderhoorige Burgemeesters aan te sporen, om ons de gevraagde inlichtingen niet te ontzeggen.

Men zal zich verwonderen, dat wij achter het tegenwoordige deel niet, even als achter het eerste, de overgeslagen artikelen mededeelen. Dit waren wij eerst voornemens te doen, maar,

« VorigeDoorgaan »