Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

ming behelft het geval van een man van 45. jaaren, die een herpes over het geheele lighaam had, en door een afkookfel van deeze folanum als ook door weekmaakende baden geneezen is; en in de vyfde word het volgende medegedeeld. Een man van 70. jaar', met eene roosagtige zwelling, die eindelyk in eene verzweering veranderde, aangedaan, genas eindelyk door een uitwendig gebruik van de bladen van de dulcamara, en door het gebruiken van eenen drank uit dezelve, de abfinthium en cichoreum. Hy laat de dulcamara op de volgende wyze gebruiken. Men neemt een half dragme van de versche ftengen van deeze plant, werpt de bladen, bloemen, en vrugten wech, fnydt dezelven klyn, en kookt die in feftien oncen zuiver water, zoo dat niet meêr, dan de helft, overblyve, welke doorgedaan en met gelyke deelen dunne koemelk vermengt word. Men neemt hier van alle vier uuren een glaasje, en vermeerdert de gifte van de dulcamara allengkens tot drie of vier dragmen. Dit middel is noch buik zuiverende noch pis afdryvende, doch hetzelve verbeetert de fcheurbuik in het bloed zelve.

Pag. 258. Waarneeming van eene wonde in de regter zyde met een' degen, waar door de lever gekwetst, en vogt in den buik uitgestort was; door den Hr. NOLLESON den Zoon. Galbraakingen, eene heete koorts, aanhoudende hik, en fterke spanning van den buik volgden op de wonde; fes aderlatingen, ftoovingen op den buik, verzagtende klyftee ren, deeden deeze toevallen, uitgezondert den hik, bedaaren. Naderhand kreeg de lyder de geelzugt, en men ontdekte de toevallen van eene uitstorting van vogt in den buik; einde

lyk

lyk voelde men eene fchommeling onder aan de regter zyde, en, wanneer men het gezwel aldaar opende, ontlaste zich een pint ftinkende etter, waar na zich de wonde binnen vyf weeken floot.

April,

Waarneeming aangaande het colyk van Poitou; Pag. 353. door den Hr. PLANCHON. Eene vryster van 24. jaaren was lang geplaagt met een zwaar kolyk, welk verzeld wierd door eene verlamming der onderfte leden. Eene koude gevat hebbende verviel fy in eene traagheid, kreeg zwaare pynen omtrent de navel, wierd hardlyvig, en had de stonden niet geregeld. Naderhand vermeerderde de pyn, daar kwamen by braakingen, stuipen, ylhoofdigheid, en koorts, welke gemeen, lyk door zweet eindigde; en op deeze toevallen kwam eene goede gerufte tuffchentyd. De oorzaak van deeze ziekte fchryft de Hr. PLANCHON toe aan scherpe gal, welke de ingewanden prikkelde, hy ftelde daarom aderlatingen in het werk, gebruikte verdunnende, temperende, zuure, йymerige middelen, klyfteren, en, wanneer de pyn zeer hevig was, oly, verdovende middelen, lauwe baden; en tegen de braakingen zagte maagmiddelen; eindelyk buikzuiverende in zeer geringe giften; en met deeze middelen was hy zoo gelukkig, dat de lydereffe eindelyk yolkomen herstelde.

Mey.

Waarneeming van eene ziekte der lever, door het Pag. 399. loffen van eenen fteen uit de galblaas geneezen; van

Bb 3

den

den Hr. PLANCHON. Eene vrouw van 45. jaa ren klaagde na een zwaar lever-colyk, over eene zwakheid van de maag, walgingen, hardlyvigheid, benauwtheid, koorts, pyn in de lever, flaaperigheid en grooten dorft. De Schryver tragte in deeze ziekte het bloed in de poortader te verminderen, met bloedzuigers aan het fondement te plaatsen, en de lydereffe gebruikte wey van melk, bittere extracta, ftaal en maagmiddelen, en zuiverde eindelyk de eerfte wegen met Rhabarber en Aloe; toen lofte fy on

Pag. 407.

zwaare pynen te gelyk met veel flym eenen fteen, welke drie dragmen woog, ovaal, ongelyk, aan de eene zyde bruinagtig aan de andere wit, op het gevoel vet, feepaartig was; en van deezen verloft zynde; wierd fy allengs kens gezond.

Waarneeming van eene aanhoudende koorts, welke fchielyk in eene fleepende koorts eindigde, met eene wateragtige zwelling over het geheele lighaam, en eene pynelyke opzetting van den buik; door den Hr. LANDUETTE. Een foldaat van negentien jaaren fcheen reeds herfteld te zyn van eene aanhoudende koorts, wanneer fyn aangezicht en beenen schielyk begonnen te zwellen, en allengskens de geheele huid opźwol. De drank, welke hy gebruikte, was van geen nut; en de Schryver raadde hem daarom de melk te beproeven; in 't eerft vermeerderde de koorts, hy kreeg een' droogen hoeft, benauwde ademhaling, en groote zwelling over het geheele lighaam; doch door een aanhoudend gebruik van dezelve bedaarden alle deeze toevallen, en hy genas.

[ocr errors]

Waarneeming van eene zak - waterzugt, benevens Pag. 418. aanmerkingen over de doorbooring van den buik; door den Hr. LOCANE. Eene vrouw van 42 jaaren klaagde over eene zwaarte omtrent den schaam en een' gespannen buik, met eene zwelling der beenen, en moeyelyke ademhaling, die ontstaan waren na eene opftopping der ftonden. Verscheide middelen zonder voordeel gebruikt hebbende, doorboorde men eindelyk den buik, en door de opening ontlaste zich een weinig flym, en dikke ftoffe, gelyk aan honig; de lydereffe verzwakte, naderhand kwam 'er bloed en eene foortgelyke ftoffe uit, en fy ftierf aan eene fleepende koorts. By het openen van het lyk bleek, dat het vet, waar mede de spieren van den buik bedekt worden, in etter verandert was, en, deeze fpieren wechgenomen hebbende, ontdekte men een' vliefigen zak, welke zich uitftrekte van de fchaambeenderen tot den navel; de ingewanden dreeven in een ftinkend, geel, dik, water, en het net was veretterd. Een gedeelte van den karteldarm, met den zak zeer nauw vereenigt, wierd van deezen geheel omringt, doch met weinig geweld daar afgefcheurt. In den zak, die vry dik, en van binnen met etter bedekt was, zat een gezwel, beftaande uit verfcheide ongelyke blaasjes, met water en etter gevuld; de blaas, baarmoeder en eyerneften waren gezond. De randen van den zak waren hier en daar kraakbeenig, en aan den voorkant ontdekte men een eyrond lighaam, zoo groot als een hoenerey, van eene paersche kleur, bestaande uit deeltjes, die gelyk waren aan klieren.

Brief van den Hr. RENARD, aangaande de zwar- Pag. 449.
Bb 4

te

te ziekte (morbus niger). In deeze ziekte moet men letten op drie zaaken. 1. dat de eerfte wegen verloft worden van het uitgeftorte bloed. 2. dat de bederving verbeetert worde. 3. dat de bloedstorting geftild worde. Aan de twee eerste oogmerken voldoet men door zuure buikzuiverende middelen, aan het derde door een' famentrekkenden wond-drank. De Schryver heeft zich van deeze geneeswyze met voordeel bediend in een' ouden landman, die reeds drie jaaren deeze ziekte gehad had. Hy gaf aan denzelven verfterkende dranken, en clyfteeren, naderhand buikzuiverende middelen, en vervolgens een aftrekfel van wond-kruiden met aluin, en azyn, gelyk ook vleefchnat; en de zieke herstelde al lengskens.

Pag. 468. Brief van de vroedvrouw REFFATIN aan den Hr. LE BAS. Deeze heeft eene vrouw van 32 jaaren in de elfde maand haarer zwangerheid verloft van een groot kind, welk 23 duimen lang was, en 18 ponden woog. De verloffing was moeyelyk, het kind zwak, doch kwam tot zich zelve, wanneer men lugt in de long had geblaazen, gelyk de moeder ook herstelde.

Pag. 502.

Juny.

Waarneeming van de zwarte ziekte, door den Hr. NICOLAAS DU SAULSAY. Eene vryster van 30 jaaren, eene opftopping der ftonden hebbende, kreeg een' witten loop, pyn in den buik, en was zeer hardlyvig. Deeze toevallen bedaarden door het gebruik van bekwaame middelen, doch fy bleef zeer traag, en kreeg dezelfde toevallen wederom; eindelyk raakte fy van bo

« VorigeDoorgaan »