Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub
[blocks in formation]

Amftelland, Weefper Kerfpel, Gooiland, de Loosdrecht enz:)

L.V.O. iny.

Het fpinwiel, weefgetouw, de drokke Zeevaardij,
De baggerbeugel, ploeg, de nutte melkerij,
En vilchvangst, doen ons Gooi- en Amftelland beschouwen,
Wier ftaat en lot dit boek ons duidlijk zal ontvouwen

te Amfteldam, bij H.A.BANSE, in de Stilfte eg

KONINKL. BIBLIOTHEEK

TE'S HACE.

BEKNOPTE BESCHRIJVING

VAN

AMSTELLAND

IN 'T ALGEMEEN.

Offchoon wij hier en daar in ons werk reeds iet van Am.

Stelland in 't algemeen gezegd hebben, ter oorzaake wij ons werk stukswijze, ja zelfs bij zeer kleine gedeelten in 't licht doen komen, en des genoodzaakt zijn op deeze of geene plaats zo veel van een Land of district in 't algemeen te zeggen, als tot het wel verstaan der befchrijvinge van een bijzonder pleks. ken deszelven vereischt wordt, zullen wij echter, om aan onze gewoone orde in het zamenftellen van de boekdeelen des geheelen, werks, te blijven beantwoorden, ook hier de in het hoofd deezer Inleiding gemelde algemeene befchrijving, laaten voorafgaan.

Wat dan vooreerst betreft de

LIGGING,

Van Amftelland, deeze kan gezegd worden te zijn grenzen. de ten noorden, of liever noord-oosten aan het IJ, ten oosten aan de Muiderban, Weesperkerspel, en de Bijlemermeir; ten zuiden, zuidoosten, en zuidwesten paalt het aan de Provincie van Utrecht; ten westen heeft het een gedeelte van Kennemerland: in onze beschrijving van Amstelveen, bladz, 2. tekenden wij

A

[ocr errors]

reeds aan hoe Amflelland, door de rivier den Amftel, in twee deelen gefcheiden, en aan de westzijde Nieuwer- Amftel, aan de oostzijde Ouder-Amftel genoemd wordt gezegde rivier neemt zijnen aanvang omtrent drie uuren ten zuidwesten der flad Amfteldam, naamlijk aan de zamenvloejing der watertjens de Drecht, de kremme Mijdrecht, of Miert, locpende voorbij Ouderkerk in en door Amfteidam voornoemd, in het IJ.

De gezegde ligging is bepaaldlijk die van het Bailluwschap, dat niet verward moet worden met het Dijkgraaffchap, waarvan nader.

De eigenschap van den grond deezer Landftreek, hebben wij in onze gemelde beschrijving van Amstelveen reeds opgegeven, men voege nog bij het geen wij aldaar wegens de voordbrengfelen van Amstelland gezegd hebben, dat er veel moes op gewonnen wordt, die men meestal te Amfteldam vertiert.

NAAMS OOR PRON G.

Deeze moet zekerlijk gezocht worden in de ligging, naamlijk, gelijk wij gezegd hebben, ter wederzijde van de rivier de Amftel, betekenende de naam Amftelland derhalven, Land aan den Amftel gelegen; doch wat de oorfprong van den naam der rivier zelve, (Amftel,) aanbelangt, desaangaande vinden wij niets aangetekend.

OUDHEID.

en

In onze meergemelde befchrijving van Amstelveen, (bladz. 2.) zagen wij reeds hoe Amftelland van ouds niet behoorde onder de eigendommen van de Hollandfche Graaven, maar eene bijzondere Heerelijkheid van den huize VAN AMSTEL was de Hceren, uit dit huis, worden reeds op het jaar 1019 ge. noemd, weshalven men kan bepaalen dat Amftelland reeds lan ger dan zeven en een halve eeuw onder dien naam bestaan heeft.

[ocr errors][ocr errors]

GROOTTE

Wat deeze betreft, alvoorens dezelve zo na mogelijk te be. paalen, moeten wij aantekenen, dat de grootte van Amstelland alleenlijk moet verstaan worden van het Bailluwfehap van dien naam, waarvan wij ook eigenlijk thans fpreeken: want het Hoogheemraadschap van Amstelland, (waarvan, gelijk gezegd is, ftraks nader,) beflaat eene veel grootere uitgebreidheid: onder het Bailluwschap dan behooren de volgende Ambachten, als dat van

[merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][ocr errors][merged small][ocr errors][merged small][merged small][ocr errors][ocr errors][merged small][merged small][ocr errors][merged small][ocr errors][merged small][merged small][ocr errors][merged small][ocr errors][merged small][merged small]

Men kan derhalven Amftelland, na genoeg, bepaalen te be. Daan eenen grond van meer dan 9100 morgen groot; waarop 1600 huizen en veele molens gevonden worden.

De gemelde deelen, waaruit Amftelland beftaat, bevatten ieder weder eenige onderdeelen, en wel als volgt:

(*) De Ambachten van Waveren, Botshol, en Ruigewilnisfen worden door fommigen onder Amstelland begrepen, om dat zij met hetzelve een zelfde Bailluw hebben, (en waarom wij dezelven ook in dit Deel van ons werk hebben getrokken,) doch er zijn vcorbeelden dat de gezegde Ambachten een' afzonderlijken Bailluw gehad ¿hebben;,, ook," zegt een onzer geëerde begunstigers,,, wordt , in den aanstellings-brief van den Bailluw, van dezelven, als byzondere districten gewag gemaakt."

« VorigeDoorgaan »