Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

De figuur van defe Medalien vertoont Jupiter, nackt Hoe de Ouvan den gordel na boven, en van onder gedekt: de Ouden den Jupiter affchilte kennen gevende door hare verborgene en geheime derden. Godtsgeleertheit, dat d'opperste saken voor de menfchen moeten verholen zijn, en voor de hemelfche Goden ontdekt.

En de goddelijkheit defes Godts, en alle fyne krachten, heeft ons Alexander, foon van Mammea, vertoont, door fyne Medailikens, die in Griekenland wierden geslagen ; waer, aen de zyde van 't hooft verkorte woorden gevonden worden, die niet anders willen feggen, als; A'TTOKPA'ΤΩΡ ΚΑΙΣΑΡ - ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΕΛΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, welk deLatynen dus uitbrengen, IMPERATOR CÆSAR MARCUS AURELIUS AUGUSTUS ALEXANDER; De Keifer Marcus Aurelius Auguftus Alexander. D'an- Uitlegging van d'achdere zyde van de Medalie doet ons Jupiter fien, gefeten fte zyde tuffchen de vier Elementen of Hooftstoffen, die in d'eene van Alehand fyne fpies houd, en d'andere ruft op het hooft van xanders fynen Arend gelijk de beelden dat vertoonen door de twee hemelsche wagenen der Son en der Maen, 't welk de gene zijn die de bovenaerdsche faken bestieren. En door de twee lichamen die onder fyne voeten liggen, worden ons de twee andere Hooftstoffen beteekent, het water en de aerde hebbende den Teekenkring des hemels rontom hem, waer in de twaelf teekenen vertoont zijn; gelijk men lichtelijk fal konnen fien in de beelteniffen van de gefeide Medalie, het fchrift daer binnen ter zyden latende, 't welk foo duifter is, dat ik daer uit geen fin heb konnen halen.

:

Medalie.

[blocks in formation]
[merged small][ocr errors][merged small][merged small]

De Grieken noemden Jupiter met ontallike bynamen; en felfs die van Syracufen (gelijk Titus Livius feit in 't vierde boek van fyn derde tien) hadden eenen beroemden Tempel Tempel van Jupiter Olympius, anderfins Eleus bygevan Jupiter Olym- naemt, eerft vermaert door fijne Godts-fpraek, en daer pius. na door des felfs openbare spelen, die in Elide gehouden wierden, op het veld van Pifa; en van daer is de naem Jupiter van Jupiter Eleus gekomen, gelijk men kan fien in de Griekfche Medalie, hier onder vertoont, waer men aen de rechter zyde vind het beeld van Jupiters hooft van defe

Eleus.

[merged small][ocr errors][merged small][merged small][merged small][merged small]

Grieksche letteren verfelt, ZEY'S EAETOE, dat is te feggen, JUPITER ELEUS. Op d'andere zyde is fyn blixem met fynen Arend vertoont, nevens dufdanigen byfchrift, EYPAKOEION: te kennen gevende, dat die van Syracufen Jupiter Eleus in feer groote eeren hielden, aen wien fy een feer schoonen Tempel opgericht en toegewyd hadden, en diergelijke Medalien laten flaen om fyne gedachtenis eeuwigdurend te maken.

Op de Medalien van filver, die geslagen wierden door Lucius Lentulus en Cajus Marcellus, Borgemeefteren, vind men het hooft van Jupiter op d'eene zyde, verfelt van dufdanigen verkorten byfchrift, LUCIO LENTU. LO, CAJO MARCELLO CONSULIBUS; dat is, als Lucius Lentulus en Cajus Marcellus Borgemeesteren waren en op d'andere zyde Iupiter, die den blixem in fyne rechter hand heeft, en fynen Arend op de flinkker, voor hem een kleinen Autaer hebbende, en de heilfame Ster van Jupiter, die de tweede onder de dwalende ge- De Ster ftelt is alle defe dingen te kennen gevende, dat'er een van Jupiverfoening door de gefeide Borgemeefters gedaen was, over den blixem die op fynen Tempel in 't Capitool binnen Romen gevallen was.

:

ETC.MAR

NUMM.L·LENTULI ET C.MAR
CELLI CONSULUM.

ter.

[blocks in formation]
[ocr errors]

tor.

Jupiter
De Ouden hebben Jupiter Servator, of Confervator,
Conferva- Bewaerder of Behouder, verfcheidentlijk afgebeeld, en
meest naer het welgevallen van de Vorften, door hare
De figuur
van Jupi- Schilders of Beeldhouwers, hem doende fomtijds den bli-
ter Con- xem in de rechter hand houden, en fyne fpies in d'andere;
verfchei op een andermael is de Keifer onder den blixem afgebeeld,
den afge- om te toonen dat hy was onder de bewaring en befcher-

fervator

beeld.

[blocks in formation]

ming van Jupiter. Anders fchilderden fy hem noch, een Overwinning op de hand houdende, die op een kloot

rufte

rustede, en vertoonde dat fy hem wilde kroonen, en den Arend aen fyne voeten, met dusdanigen byschrift; JOVI CONSERVATORI AUGUSTORUM NOSTRO. RUM. Dat is; aen Jupiter behouder van onfe Keiferen.

[merged small][merged small][ocr errors][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small]

Verscheide

D'andere bynamen van Jupiter fiet men in de Medalien der Keiferen hier onder afgebeeld. En om het onderscheiden vermogen, 't welk de Oude hem toefchreven hebben, wierd hy onderfcheiden by haer gefchildert; den fel- mogentheven fomtijds noemende Wreker, Beschermer, en Blixem- den van fchieter op een andermael Bewaerder, Stand-doen- Jupiter. houder, Anxur of Axur, naer een Stad in Italien, voorheen Terracina geheeten. En gelijk de wrekende Mars, De wrevan de Romeinen geëert wierd, foo hebben fy mede den kende Juwrekenden Jupyn aengebeden,'om dat hy een wreker was piter. van goddeloosheden.

[blocks in formation]
« VorigeDoorgaan »