Recensies

Gebruikersrecensies

Gebruikersrecensie - Markeren als ongepast

www.marcomboekrecensies.com
Het Tijdschrift voor Marketing van deze maand staat vol met artikelen over social media. In een van deze artikelen tipt Sjef Kerkhofs (StepFree) het boek Groundswell
. Onlangs werd dit boek door de AMA (American Marketing Association) verkozen tot beste marketingboek van 2009. Het boek van Charlene Li en Josh Bernoff, beiden topconsultants bij Forrester Research, wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende boeken op het gebied van social media.
Wat en waarom de groundswell?
De Nederlandse vertaling van het Engelse woord groundswell is vloedgolf. De auteurs omschrijven het begrip echter als volgt:
a social trend in which people use technologies to get the things they need from each other, rather than from traditional institutions like corporations.
Bekendste voorbeelden van initiatieven die optimaal inspelen op deze trend zijn Hyves, YouTube, Wikipedia en Kieskeurig.nl. De groundswell beweging is afgelopen jaren ontstaan door het samenkomen van drie trends:
1. behoefte van mensen om zich met elkaar te verbinden
2. nieuwe interactieve technologische ontwikkelingen
3. booming online economie
De groundswell bestaat in het hier en nu, maar ontwikkelt zich in een razendsnel tempo en vormt een grote uitdaging voor strategische besluitvormers van bedrijven en merken. Want als consumenten op een andere manier met elkaar communiceren en verbinden, dan wil je daar als merk natuurlijk het liefst tussenin zitten.
Technologie is ondergeschikt
De auteurs geven een uitgebreid overzicht van verschillende groundswell technologieŽn en leggen voor elke technologie uit hoe je deze kan toepassen (voorbeelden zijn blogs, user-generated content, sociale netwerken en open source initatieven). Ondanks dit uitgebreide overzicht van technologieŽn adviseren de auteurs marketeers om zich vooral niet blind te staren op de technologie zelf. TechnologieŽn veranderen namelijk continue en doen dit in een zeer hoog tempo. Maar nog belangrijker is dat technologie ook niet is waar het in de groundswell om draait. In de groundswell gaat alles om relaties. Het begrijpen waarom mensen elkaar opzoeken en met elkaar verbinden is cruciaal. De auteurs presenteren een simpele checklist met vragen om sociale technologieŽn te evalueren vanuit de gedachte van de groundswell:
- Zorgt de technologie ervoor dat mensen op een nieuwe manier met elkaar kunnen verbinden?
(bijv. vriendennetwerk Hyves)
- Is het gemakkelijk voor de consument om in te schrijven/aan te melden?
(bijv. gratis installatie opensource internetbrowser Firefox)
- Biedt de technologie meer profijt aan de consument dan aan het bedrijf?
(bijv. Wikipedia)
- Genereert de community voldoende content om zichzelf te onderhouden?
(bijv. continue stroom van tweets op Twitter)
- Is het een open platform dat uitnodigt tot partnerships?
(bijv. commerciŽle applicaties op Facebook)
Social Technographics Profile
Veel consumenten participeren in social media. Maar waar de ene persoon social network MyZoover alleen gebruikt voor lezen reviews van anderen, schrijft de andere persoon dagelijks op zijn blog over nieuwe Nintendo Wii games. Voor een bedrijf is het dus zinvol om te weten in welke mate haar doelgroep online participeert. Zodat hier op de juiste manier op kan worden ingespeeld. Met de Social Technographics Profile bieden de auteurs een oplossing. Deze onderzoeksmethode groepeert groepen mensen op basis van hun online participatie. Er zijn zes verschillende groepen te onderscheiden. Zie onderstaande figuur. De Inactives zijn helemaal niet online actief. De Creators zijn het meest actief in de groundswell, bijvoorbeeld door het plaatsen van content op YouTube. De figuur laat duidelijk zien dat generatie een belangrijke bepalende factor is in de mate van online groundswell gedrag van mensen.
Met behulp van deze onderzoeksmethode kunnen bedrijven bepalen welke sociale technologieŽn passen bij het online gedrag van hun doelgroep. Zo kan het dus zijn dat een verzekeraar tot de conclusie komt dat het opzetten van een eigen
 

Gebruikersbeoordelingen

5 sterren
12
4 sterren
9
3 sterren
3
2 sterren
2
1 ster
0

Alle reviews - 1
4 sterren - 0
3 sterren - 0
2 sterren - 0
1 ster - 0
Niet-beoordeeld - 0

Alle reviews - 1
Redactionele reviews - 0

Alle reviews - 1