Beeldenstorm: close-ups van kunst uit Nederlandse musea. ..., Volume 3

Voorkant
Amsterdam University Press, 1997 - 182 pagina's
0 Recensies
Reviews worden niet geverifieerd, maar Google checkt wel op nepcontent en verwijdert zulke content als die wordt gevonden.
Na het succes van de vorige twee delen in de reeks Beeldenstorm presenteert Amsterdam University Press deze zomer een nieuwe collectie pakkende en heldere beschouwingen van Henk van Os over kunstvoorwerpen uit Nederlandse musea. Opnieuw zijn Van Os' aansprekende televisiecolumns gebundeld tot veertig korte hoofdstukken, waarin zeer uiteenlopende onderwerpen uit de kunstgeschiedenis de revue passeren. Als geen ander weet Van Os bekende en onbekende topstukken uit Nederlandse en buitenlandse kunstcollecties in weinig woorden tot de verbeelding te laten spreken. Altijd slaagt hij erin net dat schijnbaar onbetekenende detail of net die ene boeiende anekdote naar voren te halen die een kunstwerk in een nieuw licht kunnen plaatsen.
In Beeldenstorm 3 buigt Van Os zich onder meer over de gelijkenis tussen een Europa Cup-beker en een Etruskische kantharos en verdiept hij zich in het cultuurpessimisme van een barpianist. Hij gaat op zoek naar het ideale Jezus-imago en staat stil bij de huiveringwekkende kunst van Francis Bacon. Ter gelegenheid van de introductie van de euro bekijkt hij munten uit de Griekse Oudheid en de Italiaanse Renaissance; aan de hand van werk van Rousseau en Mauve voert hij ons mee naar de oorsprong van de milieubeweging.

Met zijn betogen over deze en tal van andere onderwerpen plaatst Van Os kunst opnieuw in een nieuwe, vaak verrassende context. Uiteraard is elk hoofdstuk weer ruim voorzien van fraaie kleurenreproducties van de besproken werken. Beeldenstorm 3 is kortom een must voor iedereen die genoten heeft van de vorige afleveringen, op televisie of in boekvorm.

'Van Os weet stilistische bijzonderheden van een kunstwerk altijd te combineren met informatieve anekdotiek... Hij heeft altijd wel iets over kunst te vertellen waar je van opkijkt' - Vrij Nederland over Beeldenstorm 2

Voor meer informatie, zie ook http://www.avro.nl/beeldenstorm
 

Wat mensen zeggen - Een review schrijven

We hebben geen reviews gevonden op de gebruikelijke plaatsen.

Inhoudsopgave

Veelvoorkomende woorden en zinsdelen

Populaire passages

Pagina 8 - Geschiedenis en analyse van de ontwikkeling van de huwelijkswetgeving en van de opvattingen omtrent huwelijk en gezin op het eind van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw.
Pagina 50 - Al wat uw hand vindt om naar uw vermogen te doen, doe dat, want er is geen werk of overleg of kennis of wijsheid in het dodenrijk, waarheen gij gaat.
Pagina 11 - ... dat voortaan in Nederland de monumenten onzer kunst en onzer historie gered zijn en dat voor deze eene schoone toekomst is gewaarborgd.
Pagina 82 - Dat fabeldier- met het lichaam van een leeuw en de kop en vleugels van een adelaar stamt oorspronkelijk uit het Oosten, maar heeft later ook een christelijke betekenis gekregen.

Bibliografische gegevens