Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

DJAW of DJAM, eil. in Oost-Indië, in de Soengej-Moeroeng, eene riv. van het eil. Borneo, resid. Bandjarmasing.

DJAWANA (RIF VAN), rif in Oost-Indië, in de Zee-van-Java, beoosten het voorgebergte Moeria.

DJAWAT, oud, d. in Oost-Indië, op het eil. Java, resid. Cheribon, ads. resid. Indramajoe.

DIBBETZ, eil. in Oost-Indië, aan de westkust van het eil. Borneo, in de Baai-van-Soekoedana, dat de Dibbetzbaven dekt.

DIBBETZHAVEN, haven in Oost-Indië, aan de westkust van het eil. Borneo in de Baai-van-Soekoedana, met 3 vademen diepte, op goeden ankergrond.

DIDINGARISCH-GEBERGTE, in Oost-Indië, op het eil. Java, resid.

Buitenzorg.

DIE (RANSDORPER-EN-HOLYSLOOTER) water, prov. Noord-Holland. Zie RANSDORPER-EN-HOLYSLOOTER-DIE. W. DJEBOL (DE), riv. in Oost-Indië, op het eil. Java, resid. Soerakarta, welke in de Bengawan, uitloopt.

DIEDENSCHE SLUIS, sluis, prov. Noord-Braband. STEINSCHE SLUIS (de). W.

[ocr errors]

gem.

Zie RAVEN

Melissant-Noorderschor

DIEDERIKPOLDER, behoort tot de ren-en-W ́ellestrijpe. Deze pold. beslaat, volgens het kadaster, eene oppervlakte van 196 bund. Daarin staat één huis.

DIEFDIJK (DEN), geh. in het graafs. Leerdam, prov. Znid-Holland, arr. en 31⁄2 u. N. O. van Gorinchem, kant. en 2 u. Z. 0. van Vianen, gedeeltelijk gem. en 1 u. N. N. O. van Leerdam, gedeeltelijk gem. en 25 min. O. van Schoonrewoerd; met 57 h. en 570 inw., van welke 26 h. en 170 inw. onder Leerdam en 31 h. en 200 inw. onder Schoonrewoerd.

* DIEKIRCH, arr., bestaat thans uit 5 kant.: Clerff, Diekirch, Echternach, Redingen en Wiltz.

* DIEKIRCH, kant., bestaat thans uit 12 gem.: Bastendorf, Bettendorf, Bourscheid, Diekirch, Ermsdorf, Ettelbrück, Feuhlen, Foahren, Hoscheid, Medernach, Reisdorf en Vianden.

* DIEKIRCH. De kerk is aan den H. LAURENTIUS toegewijd. Zij draagt op den eenen pilaar bij het portaal het jaartal 153, en op den anderen het jaartal 1539. Zij werd in 1539 met het koor en in 1565 met de sakristij vergroot en sedert nog vaak verbeterd. In 1634 en 1754 brandde zij tot den grond af. In 1555, 1634 en 1638 werd DIEKIRCH door eene aanstekende ziekte en de pest deerlijk geteisterd. R. 8 van onderen late men weg de woorden: dat voor eeuwen een klooster der Tempelieren geweest is.

[ocr errors]

DIELING (DE), water in Kennemerland, prov. Noord-Holland, gem. Akersloot, het oostelijk gedeelte van het Langemeer nitmakende. DIEMBANGAN, meer in O.-Indië, in het eil. Java, resid. Soerakarta. * DIEMEN (OVER-). Aldaar stond vroeger eene kapel aan den H. PETRUS in zijne banden toegewijd, welke onder de par. kerk van Diemen behoorde.

* DIEMERDAMMER-SLUIS is wijd 5.54 ell., heeft vloed- en binnendeuren met eene schuif tot keering van den golfslag, De slag

drempel ligt op 2.01 ell. onder A. P.

DJEMIS (DE), riv. in Oost-Indië, in het eil. Java, resid. Soe

rakarta, welke zich in de Bengawan ontlast.

DJENA, distr. in Oost-Indië, resid. Bagelen.

DJENGGOLO 1, DJENGGOLO 2, DJENGGOLO 3, ep DJENGGOLO 4, vier distr. in Oost-Indië, op het eil. Java, resid. en reg. Sourabaja.

* DJENOES, ligt 4 palen van Djocjokartą. In Mei 1827 werd er een convooi voor Djocjokarta bestemd, aan het defilé van dit d. door de muitelingen aangevallen, die echter spoedig door een peloton kavallerie werden verdreven. De Luitenant DE LATRE had het ongeluk dat het gebit van zijn paard brak, waardoor hij weggevoerd en in het midden der muitelingen werd gebragt; een Wachtmeester en een Brigadier snelden hem terstond na, en hadden het geluk hupnen Officier te ontzetten, maar beide moesten deze uitstekende daad met hun bloed bezegelen. De Wachtmeester sneuvelde, en de Brigadier werd zwaar gewond

DIEPEBAAI, baai in Oost-Indië. Zie TAPEANDOERIANBAAI
DIEPEGAT, kil in den Biesbosch. Zie Diepgat. W.

W.

* DIEPENHEIM, gem,, heeft eene oppervlakte van 2637 bund. 11 v. r. 62 v. ell. belastbaar land. Het stadje DIEPENHEIM is reeds vermeld in 1169.

*DIEPENHEIM (KERSPEL) telt 44 h., en 300 inw.

DIEPENHEIM (OUD-), ook wel OLD-DIEPEN, buurs. in Twenthe, prov. Overijssel, arr. en 5 u. Q, ten Z. van Deventer, kant, en 3 u. W. van Enschede, , gem. en 25 min. O. van Diepenheim; met 28 h. en 170 inw.

DIEPENHORST (HET OUDE LAND VAN), op het eil. Goedereedeen-Overflakkee, wordt gehouden voor de eerste bedijking en het oudste land van deze beide, vroeger gescheidene, eilanden. De ouderdom is onbekend, doch het moet reeds voor 1065 bedijkt zijn. Ook vindt men vermeld, dat het in 1170 overstroomde,

* DIEPENVEEN, gem., beslaat, volgens het kadaster, eene oppervlakte van 2850 bund. 68 y, r. - Men heeft er 1 calicot-fabrijk, en 5 korenmolens. De Herv. maken tegenwoordig twee gem. uit, die van Diepenveen en van Colmschate. De kerk te DAERENVEEN is in 1848 en die te Colmschate in 1850 van een orgel voorzien,

* DIERBACH, reg. 2, staat; Schriedelbruck lees: Schwiedelbruck reg. 26. staat: Lutzhausen lees: Lultzhausen

[ocr errors]

DIEREN. De aldaar gevestigde Kommanderij ging, pa den verkoop der goederen van Prins WILLEN II, in het jaar 1647, te niet. In 1846 is aldaar eene Herv, kerk gesticht, met eenen toren, doch zonder orgel.

DIERGAARDE, geb. in Opper-Gelder, ambt Montfoort, prov. Limburg, arr., kant. en 24 u. Z. van Roermond, gem. en 11⁄2 u. van Echt; met 3 h. en 40 inw,

DJEROEBON, d. in Oost-Indië, op het eil. Java, resid. Madion, DJEROOK-LEGI, distr, in Oost-Indië, op het eil. Java, resid. Banjoemaas.

DIESDONK, geb. in de Meijerij van 's Hertogenbosch, kw. Peelland, prov, Noord-Braband, arr. en 3 u. O. ten Z. van Eindhoven, kant., gem. en u. W. van Asten; met 23 h., en 100 inw.

SDIESHOEK, geh., prov. Zeeland. Zie DISHOEK. W.

DIESKANT of DAEZEKANT, geh, in de Meijerij van 's Hertogenbosch, kw. Maasland, prov, Noord-Braband, arr,, kant. en 1 u. N. van 's Hertogenbosch, gem. Empel-en-Meerwijk, u, Z. W. van Empel, aan de Dieze, tegenover Engelen; met 9 h, en ruim 60 inw., het landh. Meerwijk en een pontyeer op Engelen. Bij dit geh. staat de steenen wind-watermolen van den Polder-vay-der-Eigen, welke bewoond

is, en daarbij staat nog een steenen schuurtje. De drie aldaar zijnde steenen sluizen zijn gebouwd in 1755 en 1756; op de middelste staat Voornoemde molen.

* DIESSEN, gem., heeft 1 bierbrouwerij, 3 leerlooijerijen, 2 olieen 3 graanmolens.

DIEU (VAL-), Fransche naam van de abdij GODSDAL, in het grooth. Luxemburg. Zie GODSDAL. W.

* DIEVER beslaat, volgens het kadaster, eene oppervlakte van 7443 bund. 79 v. r. 42 v. ell., waaronder 7407 band. 37 v, r. 69 v. ell. belastbaar land. -De Christelijk Afgescheidenen, welke 190 in getal zijn, onder welke 65 Ledematen, maken eene gem, uit, welke in het jaar 1841 erkend is, doch geen Leeraar heeft, dende het gewone dienstwerk door eenen Ouderling verrigt.

[ocr errors]

wor

* DIEVERBRUG bestaat uit 3 h., allen herbergen. DIEXBERGEN, buars. in Twenthe, prov. Overijssel, arr. en 5 u. O. van Almelo, kant, en 2 u. Z. O. van Ootmarsum, gem. Denekamp. DIEZE is, op den linkeroever, van de vesting 's Hertogenbosch af, tot aan de Bosschesloot toe, voorzien van een dijkje ter lengte van omstreeks 3000 ell., liggende de kruin 4,345 ell. boven A. P, dus slechts 0,255 ell. boven inundatiepeil, dienende tot overlaat, het hooge Maaswater der Beersche-Maas naar den Baardwijkscheoverlaat af te voeren. Het maalpeil te 's Hertogenbosch iş gelijk

4,11 ell. boven A. P.

om

DIEZEKANT, geb. prov. Noord-Braband. Zie Dieskant. DIJEMEN, oude naam van het d. DIEMEN, proy, Noord-Holland. Zie DIEMEN. W.

DIJECHDEN, oude naam van het d. DIEDEN, prov, Noord-Braband. Zie DIEDEN. W. en A.

DIJK of DICK, buurs. in het graafs. Bergh, prov. Gelderland arr. en 5 u. 2. van Zutphen, kant. en 2 u. Z. van Doesborgh, gem, en 25 min. van Didam; met 106 h. en 700 jow.

DIJK, geb. in de Meijerij van 's Hertogenbosch, kw. Maasland, arr. en 4 u. Q. van 's Hertogenbosch, kant. en 1 u. 2, 2.0, van Oss, gem. en 10 min. N. van Nistelrode; met 36 h, en ruim 190 inw. *DIJK (DEN), geh. onder Asten, telt 44 h. en 290 inw.

DIJK (DEN), b, van het d. Hedikhuizen, in het Land-van-Heusden, prov. Noord-Braband, arr. en 2 a. N. W. van 's Hertogenbosch, kant. en 1 u. Q. van Heusden; met 20 h. en 130 inw.

DIJK (DEN), geb., prov. Noord-Braband. Zie DIJKEN, W. DIJKBUURT, geb., prov. Noord-Holland, gedeeltelijk, arr., kant. en 2 u. O. N. O. van Alkmaar, gem. en 6 min. O. van Veenhui zen; gedeeltelijk arr. en 2 u, N. W. van Hoorn, kant. en 24 u. Z. W. van Medemblik, gem. Hoogwoud-en-Aartswoud; 14 min, W. van Hoogwoud; met 51 h. eg 210 inw., yan welke 6 h. en 30 inw. onder Veenhuizeu, en 25 h, en 180 inw. onder Hoogwoud-enAartswoud.

*DIJKE (HET HUIS-TEN-) of DIJKSTERHUIS beslaat, met de daartoe behoorende gronden, eene oppervlakte van 78 bund, 23 v. r. 10 v. ell.

[ocr errors]

DIJKEINDEN-EN-BLOKEN, pold., prov. Noord-Braband, Zie WasPIKSCHE-ENN-RAAMS DONKSCHE-BINNENPOLDER (DE GECOMBINEERDE-GROOT-). W, * DIJKEN (DE), d., staat: Zie DIJKEN. lees: Zie INDIJKEN. * DIJKERSHOEK, lees: DIJKERHOEK, telt 55 huizen en ruim 310 inwoners. De school wordt gemiddeld door 80 leerlingen bezocht.

[ocr errors]
[merged small][ocr errors]

Ter plaatse waar dit kasteel gestaan heeft,

-

ziet men

thans eenen houtzaagmolen. DIJKHUIS, huis in het Overkwartier der prov. Utrecht, arr. en 6 u. Z. W. van Amersfoort; kant. en 1 u. W. van Wijk-bij- Duurstede, gem. en O. Z. O. van Schalkwijk, aan den Lekdijk. Dit huis is in 1831 nieuw gebouwd, met eenen zeer fraaijen tuin, en dient tot vergaderplaats van het dijkscollegie van den Lekdijk-Bovendams. DIJKHUIZERBRUG of brug no. 10, brug, prov. Gelderland, gem. enu. O. van Epe. Het is eene houten ophaalbrng, liggende over het vierde pand van het Apeldoornsche-kanaal, in den weg van Epe naar het Veenderbroek.

DIJKPOLDER, pold. in Delfland, prov. Zuid-Holland, arr. 'sGravenhage, kant. Naaldwijk, gem. Monster; palende N. W. aan het Macblokje, N. O. aan den Uithofs-polder, O. aan den Wippolder en den OudWateringerveld-polder, Z. aan den Gantel, die hem scheidt van Achterden-dijk, Z. W. en W. aan de Nieuwevaart, waardoor hij gescheiden wordt van den Made-polder. Deze pold. beslaat, volgens het kadaster, eene oppervlakte van 134 bund. 38 v. r. 20 v. ell., waaronder 105 bund. 59 v. r. 42 v. ell. schotbaar land; telt 11 h., waaronder 4 boerderijen, en wordt door drie sluizen, op de Willetjessloot en den Gantel van het overtollige water ontlast. Het land ligt 0,98 el onder A. P. DIJKSHOEK, geh. op het eil. Walcheren. Zie DISHOEK. W. DIJKSHORN, zeer bekende plaats in de prov. Groningen, tusschen Ten-Boer en ten Post, waar het Stedumermaar zich met de trekvaart naar Appingedam vereenigt en welke naderhand de namen gegeven heeft, aan WESTER-DIJKSHORN, d. in Hunsingo, en OOSTER-DIJKSHORN, in Fivelgo. Zie voorts OOSTER-DIJKSHORN. A. en WESTER-DIJKS HORN. W.

DIJKSHORNE of DIJKSHOEK, geh., prov. Friesland, kw. Westergoo, griet. Baarderadeel, arr. en 4 u. Z. Z. W. van Leeuwarden, kant. en 1 u. W. N. W. van Rauwerd, u. Z. van Bozum, waartoe het behoort, aan eenen hoek van den Slagtedijk; met 2 h. en de Bozumerzijl.

DIJKSHORNSTERTIL, brug, prov. Groningen, gem. en u. O. van Ten-Boer, in den Grooten weg tusschen Delfzijl en Groningen; zij is van hout met ijzeren leggers en steenen hoofden.

DIJKSKEN, eigenlijk WASPIKSDIJKSKEN, b. in de Langestraat, prov. Noord-Braband, arr. en 4 u. W. van 's Hertogenbosch, kant. en 11⁄2 u. W. ten Z. van Waalwijk, gem. en u. Z. van Waspik,

DIJKSLOOT (DE), water in het Wold-Oldambt, prov. Groningen, onder Zuidbroek, hetwelk in het gehucht Uiterburen ontstaat en met \eene zuidelijke rigting in de Ae en het Minsediep loopt.

DIJKSTERHUIS, kast., prov. Groningen. Zie DIJKE (Het Huis-ten-). W. en A.

DIJKSTAL (DE), water in het balj. van de Nieuwburgen, prov. Noord-Holland, in den pold. Mijzen en uitmakende de banscheiding tusschen Schermerhorn en Ursem.

[ocr errors]

DIJKZIGT, buit. in Schieland, prov. Zuid-Holland, arr., kant. en gem. Rotterdam, aan den Schiedamsche-Hooge-zeedijk, nabij het tolhuis, tusschen Rotterdam en Delfshaven. Dit buit. beslaat, volgens het kadaster, eene oppervlakte van 3 bund. 8 v. r. 34 v. ell., en wordt in eigendom bezeten door den Heer JACOBUS VAN HOBOKEN VAN CORTGEEN, Woonachtig te Rotterdamı.

DIJKZIGT, hofst. in Rijnland, prov. Zuid-Holland, arr. en 4 u. N. O. van Leyden, kant. en 11⁄2 u. O. van Woubrugge, gem. Ter- Aar,

in den Nieuwkoopsche-polder; met de daartoe behoorende wei-, hooien bouwlanden, eene oppervlakte beslaande van 52 bund. 65 v. r. 40 v. ell.

DJILABANTA, eil. in Oost-Indië, een der Zuidwester-eilandenvan-Banda, in het N. der Straat-van-Sapi. Het is onbewoond.

DJILA-DJOETING, eil. in Oost Indië. Zie Schildpadden-eiland. W. DJILA-EYANG, eil. in Oost-Indië. Zie NACHTEGAAL-EILAND. W. DJILA-POETRAM, eil. in Oost-Indië. Zie LANGE-EILAND. W.

W.

DJILOLO, eil. in Oost-Indië. Zie GILOLO. DJIMBOENG, bron in Oost-Indië, op het eil. Java, resid. Soerakarta. DJING, gebergte in Oost-Indie, resid. Pekalongan, Bagelen en Banjoemaus, op 7° 8′ 50′′ Z. B. en 125° 41' O. L., 2260 ell. hoog. In dit gebergte ligt het meer Mindjir.

DJING, d. in Oost-Indie, op het eil. Java, resid. Banjoemaas, distr. Batoer. Nabij dit dorp vindt men nog eenige oudheden en overblijfsels der Braminen, hoofdzakelijk in ettelijke uit arduinsteen vervaardigde tempels bestaande, waarvan sommige eenige gelijkenis met grafzerken vertoonen Volgens het zeggen der oudste inlanders moeten deze plaatsen voorheen ten verblijve hebben gestrekt aan de Opperhoofden der Braninen, hetgeen echter bezwaarlijk te gelooven is, daar zij tot eene menschelijke woonstede geheel ongeschikt schijnen. In sommige dezer tempelholen treft men nog eenige altaren aan, welke echter ruw en kunsteloos bewerkt zijn en op zich zelven niets merkwaardigs bezitten. In de schoone, voor het grootste gedeelte binnen steile rotsen besloten liggende, vallei van DлING heeft ongetwijfeld in overoude tijden eene groote stad gestaan, alzoo er nog ontzettend vele gemetselde holen en putten onder den moerassigen grond gevonden worden, zoo dat men, dezen thans verlaten bodem betredende, de uiterste behoedzaamheid moet aanwenden, om niet bij elken voetstap in eenige diepte weg te zinken. Ook zijn te dezer plaatse meer dan eenmaal voorwerpen van menschelijke kunstvlijt opgedolven en daaronder sommige van goud en andere metalen, welke met zinnebeeldige figuren versierd waren en zonder twijfel op de godsdienst der Braminen betrekking hadden.

DJINKING (DE), riv. in Oost-Indië, in het eil. Java, resid. Kadoe, welke uit den berg Merapi ontspringt, en zich in de Progo ontlast. DJIONGAR, rijk in Oost-Indië. Zie GIANDJAR.

W.

DIMMER (HET HUIS-VAN-), voorm. adell. h. te 's Gravenhagc. Zie BRUNSWIJK (HUIS VAN-).

W.

DINDINGARISCH-GEBERGTE (HET), gebergte in Oost-Indië, op het eil. Java, gedeeltelijk ads. res. Buitenzorg, gedeeltelijk resid. PreangerRegentschappen. Het ligt op ongeveer 4 mijlen N. O. van den Pangerango, en is door eenen tusschenrug verbonden met het gebergte bij den Megamendong. Men schat het op eene hoogte van ruim 1400 ell.

DINGSHOF (DEN) is eene havezathe, bestaande in een hecht gebouwd, ouderwetsch kasteel, met toren, ruim bouwhuis en verdere getimmerten, tuin, wandeldreven, met waters en vijvers, 3 boerenerven en 5 katersteden, uitgestrekte bosschen enz.; beslaat eene oppervlakte van 151 bund. 22 v. r. 52 v. ell, en wordt in eigendom bezeten door Jonkheer TEDING VAN BERKHOUT, Woonachtig te Deventer. DINGSTEE, hofstede in Hunsingo, prov. Groningen, arr. en 4 u. W. N. W. van Appingedam, kant. en 1 u. N. ten W. van Onderdendam, gem. en u. N. W. ten W. van Kantens. Deze hofstede beslaat, met de daartoe behoorende gronden, eene oppervlakte van

« VorigeDoorgaan »