Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

le

en to Brielle, en schuitenveren aan het Slikkerveer Fijenoord, Delfshaven, Schiedam, Vlaardingen en Zwartewa al.

*MAAS (DE OUDE-), prov. Zuid-Holland, is breed voor Dordrecht tusschen de veerdammen 250 ell. en voor de stad 595 ell.; te Puttershoek 290 ell; te Heinenoord 385 ell.; beneden het Spai 330 ell., en te Spijkenisse 278 ell. De overgangen zijn: pontveren te Dordrecht, Puttershoek, Goidschalxoord, schuitveren te Meerdervoort, Kuiperveer, Rhoon, Albrandswaard, Portugaal en Spijkenisse.

*MAAS (DE OUDE-), prov. Noord-Braband, is breed aan het Keizersveer, onder Raamsdonk, bij gewoon laag water 104 ell.; bij gewoon hoog water 137 ell., en bij buitengewonen stand 158 ell. en meer. De vloed klimt tot 1,20 ell. boven A. P. en daalt tot 0,60 ell. onder A. P. De rivier is lang van den mond tot aan het Keizersveer 2900 ell., van dat veer tot aan de voorm. Sas van Hagoort 7900 ell., van die sas tot de sluis te Doeveren 7540 ell. De geheele lengte is 18,340 ell. Het verval over die lengte is bij laag water 10 à 11 palm. De overgangen zijn: pontveren, het Keizersveer, het Capelscheveer en te Drongelen; behalve de polderpontveren te Harmenzeil en Waspik nog een sehuitenveer te Meeuwen en boven Drongelen houten bruggen. scheepvaart op deze riv. is vrij aanmerkelijk, bedragende gemiddeld per jaar, volgens waarnemingen aan bet Keizersveer, 2740 vaartuigen, waaronder ruim 700 kleine aken en booten.

[ocr errors]

De

MAASAKKERSTRAATJE (HET), weg, prov. Noord-Braband, gem. Dieden-Demen-en-Langel, ten W. van den Diedensche Uiterdijk, in eene noordelijke rigting loopende van den Maasdijk.

MAASBREE, gem., bevat mede de geh. Westering, Schoorveld, Tongerloo, de Korte heide, Langeheide, Rooth, Dubbroek, Rinkesfort, Bout, Veldsluizen, HoutBlerick, Bokend, Vergeld, Bosch, de Bong en Zoterbeek.

* MAASDAM heerl. is, ondergevloeid, bij den St. Elizabethsvloed în 1421.

tinge.

MAASDAM-EN-HET-GAD. Reg. 7, staat: Saffringen, lees: SaefMAASDIJK (DE) of DE HOOGE MAASDIJK, prov. Noord-Braband. In dezen dijk had, ten jare 1740, bij Hedikhuizen eene doorbraak plaats; de kolk destijds gevallen en binnendijks gelegen, thans nog groot 17 bund. 10 v. r. 50 v. ell., duidt de belangrijkheid van deze doorbraak aan. Nabij het boveneinde van dezen kolk, werd, in het jaar 1794, ten behoeve van het Departement van Oorlog, eene coupure door den HooGE-MAASDIJK gegraven. In 1793 brak de HOOGE-MAASDIJK boven de Haarsteeg door, en in 1799 andermaal. Bij den inbraak van 1795, werd de herdijking buiten de gevallen kolken omgebragt doch bij den inbraak van 1799 werd de HOOGE-MAASDIJK, van het uiterste punt aan het Vergereind te rekenen, omtrent 600 ell. binnenwaarts verlegd.

[ocr errors]

MAASDIJKSCHE BRUG is eene houten brug over de Donge, in den grooten weg van Breda naar 's Hertogenbosch.

MAASENBURG, veer, prov. Noord-Braband. Zie MAZENDURG, W. MAAS-EN MOEZELKANAAL, reg. 6, staat: bouwen lees; graven

* MAASHEES had vroeger beestenmarkten, als één den eersten Maandag in April en de andere den tweeden Maandag na St. Maarten (11 November), doch deze worden niet meer gehouden.

MAASKAMP, geh., prov. Noord-Braband, gem. en 20 min. van St. Michielsgestel; met 69 h. en 430 inw.

• MAASNIEL, gem., bevat behalve de in het Wbk. vermelde, mede de geb. Broekhin, Straat en Spik.

* MAASPATTEN. Staat: distr. lees: st.

MAASPOORT, geh., prov. Limburg, arr. en 4 u. W. van Roermond, kant., gem. en 4 min. O. van Weert; met 46 h. en 290 inw. MAASRUST, hofst., prov. Zuid-Holland, gem. enu. N. van Loosduinen, aan den Loosduinsche-straatweg in den Oost-Eskampspolder, eene oppervlakte beslaande van 19 bund. 39 v. r. 16 v. ell. *MAASSLUIS. Aldaar zijn in 1830 ingeklaard 10, uitgeklaard 10, binnengekomen 22 en uitgevaren 103 zeeschepen. De haven wordt diep en schoon gehouden door twee spuisluizen, als de Zuid-Spuisluis met 1 toldeur, wijd 2,85 ell., liggende 1,08 ell. beneden middelbare eb, en de Noord-Spuisluis met 2 toldeuren, wijd 6,60 ell., liggende 1,54 ell. beneden middelbare eb; over deze laatste ligt eene ophaalbrug. Onder de te MAASSLUIS gestaan hebbende Predikanten verdient melding de door zijne schriften vermaarde AEGIDIUS FRANCKEN die er in 1713 beroepen werd en in 1743 overleed. Men heeft er mede een Postkantoor en eene Bank van Leening.

MAASSTRAAT, geb., prov. Noord-Braband, kant. en 1 u. 0. van Veghel, gem. en u. Z. O. van Uden; met 13 h. en 70 inw.

[ocr errors]

MAASTRICHT, synagogaal ressort, zich uitstrekkende over de prov. Limburg, heeft slechts 1 hoofd- en ringsynagoge te Maastricht, onder het bestuur van eenen Opper-Rabbijn en telt ruim 1100 zielen. MAASTRICHT, gem. Bl. 560, onderste regel, staat: 18,000 ponden, lees: 9000 ponden, Bl. 573, reg. 7, staat: Krankzinnigenhuis, lees: Zinnelooshuis,- Men heeft aldaar ook eene Werkplaats van Liefdadigheid en telt er, zonder het Athenaeum en de daaraan verbondene Industrieschool, tellende te zamen 200 leerlingen, 17 scholen; als: eene Stads burger- of Rijks lagere school, met 175 leerlingen; eene Stads armenschool, met 1000 leerlingen; eene Israelitische school, met 25 leerlingen en 15 bijzondere scholen, met gemiddeld 400 leerlingen; voorts eene Bewaarschool voor arme kinderen, bestuurd door Broeders van Liefde; terwijl in oprigting zijn eene Armenschool van de vereeniging van FRANCISCUS à PAULA, en eene bijzondere school voor Meisjes van den Burgerstand, welke door geestelijke Zusters zal worden bestuurd. Onder de beroemde mannen, welke aldaar geboren zijn, verdienen nog melding de Schilder: JAN FREDERIK TISCHBEIN, geb. 9 Maart 1750, †21 Junij 1812, de Veldheer Andreas VICTOR MICHIELS, geb. 30 April 1797, †, ten gevolge van eene wond, met beenverbrijzeling, den 25 Mei 1849, als Generaal-Majoor, Opperbevelhebber der derde Balische expeditie en Commissaris van het Nederlandsch-Indisch Gouvernement voor de Balische aangelegenheden. Bl. 588, reg. 5, staat: DIBBETS lees: DIBBETZ.

MAATLANDEN (DE), uitgestrektheid gronds, prov. Noord-Holland, arr. Amsterdam, gedeeltelijk kant. Weesp, gem. Muiden, gedeeltelijk kant. Naarden, en daarin ten deele gem. Naarden, voor een gedeelte gem. Huizen en voor een gedeelte gem. Blaricum; beginnende bij de Muiderberg en strekkende zich langs de Zuiderzee, buiten den zeedijk en vestingwerken en hooge gronden, tot aan de grachtsloot, zijnde

de scheiding tusschen Noord-Holland en de prov. Utrecht, uit, onder de namen van Buitendijksche-landen, de Noorder-Meent, van Muiderberg af tot aan Valkenveen, groot 200 bund.; NaarderMeent, Huizer-Meent, Monniken-kampen, BussumerMeent, en Noorder-Maat, alle onder de gem. Huizen; alsmede Huizer, Bussumer- en baarder-Aangeregt, en Kampenhoeve, onder de gem. Blaricum, gelegen tusschen de Zuiderzee en hooge gronden, strekkende van de warande de Wolfskamer tot aan de Gooische-gracht. Het zijn alle goede graslanden, die door de zee worden overstroomd. Het bestuur is onder Schaarmeesteren door de gemeente-besturen aangesteld en is kosteloos.

MAATSCHE-HEI, geh., prov. Noord-Braband, gein. en u. Z. 0. van Uden; met 21 h. en ruim 100 inw.

MABOEBI, een der Batjan-eilanden in Oost-Indië.

* MACHTUM is een d. (geen geh.), telt 60 h. en 390 inw. De par. waartoe ook het b. Deysermuhle behoort, maakt deel van het dek, Grevenmacher.

MACKINGHE, Oud-Friesche naam van het d. MAKKINGA, prov. Friesland. Zie MAKKINGA. W. en A.

[ocr errors]

[ocr errors]

MADE ligt aan den klinkerweg van Geertruidenberg naar Willemstad. De huizen van dit d. liggen zeer verspreid. De kom van het d. bestaat uit een vierkant, elke zijde van tien min. gaans, langs welke de meeste h. geplaatst zijn; in het midden dezer ruimte staan een steenen wind korenmolen en de R. K. kerk; overigens is dit vierkant door eene menigte wegen doorsneden, aan een spinweb gelijk en waarin de overige h. en de Herv. kerk staan. Bl. 588. De R. K. kerk heeft een klein koepelvormig torentje. De Herv. kerk is een klein langwerpig gebouw met spits torentje, midden op het dak. Reg. 29, staat voorgevel lees: zijgevel Dit d. is ondergevloeid in den St. Elizabethsvloed van 1421, doch later weder bovengekomen. * MADE EN-DRIMMELEN paalt N. aan de gem. Werkendam, 0. aan de gem. Dussen, Geertruidenberg en Oosterhout, Z. aan Oosterhout, W. aan Hooge-en-Lage-Zwaluwe en de Zuid-Hollandsche gem. Dordrecht. Deze gem. bevat de volgende polders: den Catharinapolder, den Visch-plaat-polder, den Honderd - dertigpolder, den Bloem-plaat-polder, den Moord-plaat-polder, de Kikvorsch, den Polder-van-de-Steen, den Oranje-polder, den Snijders polder, de Kleine-Kikvorsch, den Nieuwe-Dombosch-polder, den Oude-Dombosch-polder, den Polder-van-de-Moer, den Koekoek-polder, den Bol-polder, den Ribsche-polder, den Amerplaat-polder, den PrinseJannezand-polder en een gedeelte van den Spergie-polder of Ossekop; benevens de volgende platen: de Hoogen-Hof, de Kleinen-Hof, de Lagen-Hof, de Catharina-plaat, den Bol, de Hardenhoek, de Petrus-plaat, Maltha, de Ganzewei, de Biezengors-Beoosten-de-Vischplaat, de Hennipke, de Griendplaat-Benoorden-Honderd-Dertig, de Biezengors-Beoosten-Honderd-Dertig, de Honderd-Dertig, de Elft, de Keizersdijk, de Kruidevlaai, de Biezengors-beneden-den-Amer, het Griendje, de Gorsbeneden-Makenholleke, de Amer-plaat, de Gijster, de Jeneverplaat, de Spreeuwenhoek, de Hangkant, de Rietgijster, het Toontjes plaatje, het Kindem, de Beneden-Hofmans, de Hofman, het Onderplaatje, de

Heemplaat, St. Jan, de Noorderplaat, het Noorderplaatje, de Vogelzang, den Kleine-polder, de Bloemplaat, den Groote-Turfzak, den Kleine-Turfzak, de Krakeelplaatjes, de Moordplaat, den Lepelaar, de Plemp, bet Noorderplaatje-van-de-Steen, den Steen, den Dombosch, de Akkers, de Koekoek, den Bol, de Haamplaat en gedeelten van de Deenenplaat en van Jann ezand. Zij beslaat, volgens bet kadaster, eene oppervlakte van 6915 bund., waaronder 4201 bund. 65 v. r. 87 v. ell. belastbaar land. Men heeft er 1 koren- 1 ros-oliemolen en 1 bierbrouwerij.

MADJASSAM, indigofabrijk in Oost-Indië, op het eil. Java, resid. Banjoemaas, reg. Poerbolingo,

MADION, resid., bl. 592, reg. 7 en 8, staat: Madion-Ponorogo lees: Madion. Ponorogo

MADION of MADIOEN, reg. in Oost-Indië, op het eil. Java, resid. Madion, waarvan het het middelste gedeelte uitmaakt. Het is verdeeld in de volgende zes distr.: Madion, Oetaran, Bagi, Kanigoro, Maaspati en Tjaro eban.

MADION, distr. in Oost-Indië, op Jara, res. en reg. Madion. MADION, st. Oost-Indië, op het eil. Java, resid., reg. en distr. Madion. Het is de hoofplaats der residentie en het verblijf van den Resident, 37 palen hemelsbreedte van de Zuidzee, 155 Ž. W. van Soerabaja, 53 W. van Kediri, 72 N. O. van Patjitan, 76 0. ten Z. van Soerakarta, 15 W. N. W. van den berg Wilis; 27,9 voeten boven de oppervlakte der zee. Zij is eene gewone inlandsche stad en heeft, behalve bare schoone ligging, niets merkwaardigs. Door de Madion heeft men van hier gemeenschap met de Solo waardoor het afvoeren der voortbrengselen gemakkelijk gemaakt wordt. Vroeger lag hier eene kleine militaire bezetting onder eenen Officier, doch deze post is, ten gevolge van den staat van rust, ingetrokken en de albier bestaande residentie onder civiel beheer gesteld.

[ocr errors]
[ocr errors]

* MADROEL is een onbehuisde buitenpolder, kant. Ridderkerk, en paalt N. aan de Nieuwe-Maas, O. aan de haven van Pernis, aan den Pernische-polder en aan Vrijland, W. aan Oud-Smalland. Hij is slechts aan de rivierzijde met eene kade omgeven en watert uit door een steenen sluisje, wijd 1,30 ell., op de haven van Pernis. bestuur wordt waargenomen door twee Gecommitteerden uit de Ingelanden en cenen Secretaris en Waardsman.

Het

MAER (TER), geh., prov. Limburg, Zie MAAR (TER). W. MAERNE (DE). Staat: Zie MARE, lees: Zie MAREN (DE). MAETMAN is geen geb., maar eene kleine boerderij, welke op sommige kaarten als een geh. voorkomt.

MAGALANG, buit., prov. Gelderland, arr., kant., en gem. Arnhem. MAGDALENA-POLDER (DE). Reg. 4, staat: de Tisse, lees: de Tille, * MAGDALENA-SLUIS. Reg. 9, staat: aan de Zuidzijde, lees: aan de Noordzijde,

MAGERIET, b., prov. Zeeland. Zie MAGARET. W.

MAGRETTE ligt distr. en 24 u. W. van Hulst, kant. Axel. MAHABOE (DE) berg in Oost-Indie, op het eil. Celebes, resid. Menado. Het is een sedert lang uitgebrande vuurberg, welks krater thans eene uitgebreide vruchtbare kom is.

MAHLEBARSCHE GEBERGTE (HET), gebergte in Oost-Indie, op het eil. Java, Zie MALEBARSCHE-GEBERGTE (HET). W.

MAJAK

een der monden, waardoor de Pontianak, aan de westkust van het eil. Borneo, zich in zee stort.

MAJANG (DE), berg in Oost-Indië, op het eil. Borneo, op de Westkust ten N. van Kaap Sattey.

* MAJAUW, ook MAIJO. Bl. 601, reg. 2, staat: notenboomen lees: notenmuskaatboomen

MAJEBAN (HOEK), kaap in Oost-Indië, in de Straat van Karimata, aan de Westkust van het eil. Bangka.

MAJONG, suikerfabrijk in Oost-Indië, op Java, resid. Djapara.

* MAIRE, heerl., ligt alleen in de gem. Rilland-en-Maire, en paalt N. aan de heerl. Krabbendijke en de Ooster Schelde, W. aan de heerl. Krabbendijke en Valkenisse; beslaat, volgens het kadaster. 417 bund. 61 v. r. 2 v. ell., waaronder 393 bund. 17 v. r. 60 v. ell. belastbaar land, en telt 12 h., bewoond door 15 huisgez., uitmakende 110 inw., die meest hun bestaan vinden in den landbouw. De inw., die allen Herv. zijn, behooren kerkelijk te Krabbendijke of Fort-Bath. — Men heeft in deze heerl. geen school, maar de kinderen genieten onderwijs te Rilland en te Krabbendijke. Het wapen is van azuur, zes St. Jacobsschelpen van zilver, staande drie, twee en een.

[ocr errors]

met

*MAIRE, pold., paalt N. aan den Oostpolder-van-Krabbendijke, den Stroodorpe-polder en den Reigersbergsche-polder, O. aan den Reigersbergsche-polder, Z. aan de schorren van Maire, W. aan den Oostpolder-van-Krabbendijke en Valkenisse; beslaat, onder Krabbendijke, 3 bund. 60 v. r. 50 v. ell., en onder Rilland-en-Maire, 100 bond. 80 v. r. 36 v. ell., en watert uit door eene sluis, liggende in den pold. Valkenisse, op de Wester-Schelde. Daarin staan alleen 2 bofsteden of boerderijen onder Rilland. Het polderbestuur bestaat uit eenen Dijkgraaf, eenen Gezworene en eenen Ontvanger-Griffier.

[ocr errors]

MAIREPOLDER (DE LANGE-), pold. in Zuid-Beveland, prov. Zeeland, distr. en arr. Goes, kant. Heinkenszand, gem. Driewegeen-Coudorpe; palende N. O. aan den West-Blazekoppolder en den Zakpolder, O. aan den Kamerpolder, Z. W. aan den Polder-vanDriewege, W. aan den Hollepolder en den St. Anthoniepolder. Hij is groot, volgens het kadaster, 43 bund. 45 v. r. 77 v. ell., alles schotbaar land; telt 10 b., waaronder 3 boerderijen; watert uit over Driewege en Ellewoutsdijk, door eene sluis op de Wester-Schelde, en heeft geen afzonderlijk polderbestuur, maar behoort onder dat van Ellewoutsdijk-en-Driewege.

MAITOERA of NOORWEGEN, eil. in Oost-Indië, Z. W. van Ternate. MAKAKOE, distr. in O.-Indië, op Sumatra, resid. Palembang. MAKENHOLLEKE (GORS-BENEDEN-), plaat in den Biesbosch, prov. Noord-Braband, gem. Made-en-Drimmelen.

[ocr errors]

MAKKA (DE), riv. in Oost-Indië. Zie BAROELO (De). W. MAKKEN, geb., prov. Overijssel. Zie MAKKUM. W.. en A. MAKKINGA, kadast. gem., prov. Friesland, kw. Zevenwouden, griet. Stellingwerf-Oosteinde, arr. leerenveen, kant. Oudeberkoop; bevattende de d. Makkinga, Elsloo en Langedijke, en volgens bet kadaster eene oppervlakte beslaande van 8360 bund. 80 v. r. 19 v. ell., waaronder 8519 bund. 13 v. r. 93 v. ell. belastbaar land.

MAKKUM, kadast. gem., prov. Friesland, kw. Westergoo, griet. Wonseradeel, arr. Sneek, kant. Bolsward, bevattende de d. Makkum, Kornwerd, Engwierum, Idzegahuizen, Piaam, Schraard, Wons en Surig, en beslaande 2844 bund. 58 v. r., waaronder 2346 bund. 74 v. r. 52 v. ell. belastbaar land.

« VorigeDoorgaan »