Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

aanzien heeft; het wordt van wege het Ambacht begeeven, en dient voor de kinderen van alle drie de gezegde Gezin. ten in 't algemeen.

WERELDLIJKE GEBOUWEM worden in deeze buurt niet ge

vonden.

BEZIGHEDEN:

De bewooners geneeren zig meestal met de melkerij, er liggen geene moestuinen; er worden voords eenige gewoo ne Ambachten geoefend er is ook een Chirurgijn.

In de GESCHIEDENIS deezer buurt, zoude geheel niets aantekeningswaardig gevonden worden, ware het niet, dat zij, met groote voorkeur ten getuige verstrekte, van de elende waarmede het lieve Vaderland in den jaare 1787, door den gees fel des binnenlandfchen oorlogs, geteiteisterd geworden.

Daar de Pruisfen aan dien kant zouden komen afzakken, werd de buurt weldra door gewapende burgers van Amfteldam en van elders bezet; en o! hadden wij ter hunner eere mogen hooren getuigen dat zij er zig niet fchuldig gemaakt hadden aan die baldaadigheden, waarmede de loontrekkende foldaat gemeenlijk de oord, waarin hij ter befcherminge gelegen wordt, doet gevoelen dat hij er is alrede door het woeste krijgsmans leven van het pad der beminnelijke burgerlijke bedaardheid en gefchiktheid afgeleid, hebben zij 'er, in navolging van den bezoldeling, verfcheidene merktenen van hun daarzijn nagelaa ten; intusfchen moeten wij; naar ingewonnene berichten, ook bekennen, dat zij zig, toen 't op een ftaan en vechten aankwam, als dappere helden gedragen hebben; zodanig, dat men verzekert, hadde men te Ouderkerk fland gehouden, de Pruisjen zouden aan de Duivendrecht fche brug nimmer hun oogmerk bereikt hebben; vier batterijen, hadden de patriotten rondsom Het huis de hoop, meergemeld, opgeworpen, van dewelken zij

de Pruisfen bij hunne herhaalde aannaderingen, ook gelijke maalen, dapperlijk begroetteden, met dat gewenscht gevolg dat er veelen van hun vielen; de tekens hunner afgezondene kogels zijn nog hier en daar, met naame in de muuren van de poort der gemelde hofftede Welmeer, te zien: de overtoom waar van wij boven gesproken hebben, was weggebroken, zo ook de tolbrug; (men voer toen weder met eene schouw over,) en al het hinderend geboomte omgehakt, zo dat zij hunnen vijand op eene vlakte voor zig hadden; echter be hoefden zij met hun gefchut maar zeer fmalle wegen te be. ftrijken, Chet platte land, ftond rondsom ruim drie à vier voe. ten hoog onder water;) het welk ook met zo veel moed en fnelheid gedaan werd, dat er, gelijk gezegd is, veele Pruisfen door hun ter nedergelegd werden; allerbenaauwdst zag 't er toen in deeze oord uit, en die akeligheid vergrootte niet weinig toen de Vaderlanders, door dat Ouderkerk verlaten was, ge. raden vonden, of liever genoodzaakt werden, aftetrekken, en de geheele buurt derhalven door de Pruisfische foldaaten overftroomd werd; zij kwamen er in; als raazenden vielen zij op alles aan, want de dappere tegenstand welke zij, zekerlijk buiten verwachting, ontmoet, en het volk dat zij verloren hadden, had hun verbitterd; meest moest de meergemelde herberg 't Huis de Hoop lijden; want zij hadden hetzelve, wegens de batterijen waardoor het van rondsom befchermd, (in hunne oogen beschermd) werd, voor een of ander huis van aanzien, mogelijk wel voor een Dorps Raadhuis gehouden, en hadden ook alle mogelijke moeite gedaan om het zelve tot een puinhoop te fchieten: dan, allerwonderbarelijkst werd dat huis bewaard; want de Pruisfen pointeerden hunne ftuk. ken zodanig, dat zij telkens over hetzelve heen fchooten, en als zij het raakten was het flechts aan de randen der hardfteenen waarmede de gevel gedekt is, gelijk men zulks dan nog wer. kelijk in oogenfchouw kan neemen de bewooner van dat huis, houdt die beklaagenswaardige gebeurtenis voor de

-

grondoorzaak van zijn onherstelbaar bederf, want behalven dat federt dien tijd een algemeen verval in het land plaats heeft, en zijne herberg derhalven vrij fchaarfer dan weleer bezocht wordt, begroot hij zijne geledene fchade, zo aan zijn huis als goederen, op ruim 1000 guldens, waarvan hem, in gevolge van groote daartoe aangewende moeite, naauwlijks 350 guldens vergoed zijn: de Jooden, (men weet welke rol deeze, in die tijdsomstandigheden, gefpeeld hebben,) hadden verfcheidene van zijne meubelen gekocht, die hij naderhand, waarschijnelijk ten dubbelden en driedubbelden prijze, weder heeft moeten inkoopen.

De

HERBERGEN

Welken in deeze buurt gevonden worden, zijn voornaamlijk, het meergemelde,

[ocr errors]

Huis de Hoop, dat ook eene goede uitspanning is; voords nog twee andere herbergen van minderen rang.

De

REISGELEGENHEDEN

Zijn naar Amfteldam, Muiden, Naarden en Weesp, met de gewoone fchuiten welken op die steden vife versa vaaren, en de Duivendrechtsche, of Kuipertjes - brug moeten pasfeeren, men kan van daar ook naar Abcoude of Ouderkerk wandelen; nog pasfeert er de Kerkfchuit uit de Diemer of Watergrafts

meir.

Door Duivendrecht wandelt men over eenen zindelijken ftraatweg, tot aan en voorbij het Tolhek: van hier gaat men rechts af, langs de zoogenaamde Ouderkerker laan, naar Ouderkerk.

Een andere Buurt, of Gehucht, in de banne van Ouderkerk gelegen, draagt den naam van

DE BULLE WIJK,

Die onderfcheiden wordt in de Binnen- en Buiten - Bul

lewijk.

Hler ftrekt zig de ban van Ouder-Amftel uit tot aan het tolhuisjen bij de Abcouder meir, welker bewooners nog onder het opzicht van den Predikant van Ouderkerk staan.

De beide deelen van de Bullewijk liggen zeer vermaaklijk ter wederzijden van de ongemeen fchoone rivier de Aftel, en aan het water, Bullewijk genoemd; de BinnenBullewijk is voor een gedeelte een rijweg, met eenige buitenplaatfen vercierd, als Hoofdenburg, Kerkzicht, enz.; zij ftrekt zig uit tot aan de Abcouder meir: de BuitenBullewijk ligt in de polder de Ronde hoep, als mede de Rijke Waver, en de Waardhuizen, welke polder begroot wordt op 1526 morgen, en 472 roeden gronds: men wil, dat dezelve van ouds eene bosfchaadje zoude geweest zijn, die afgekapt en tot land gemaakt is voords ftellen onze ingewonnene berichten het voor niet onmogelijk, dat die landen eertijds van flechten aart geweest zijn; dat men er daarom bullen op geweid heeft, en dat daarvan het gehucht de Bullewijk zijnen naam zoude ontleend hebben: wat be. treft dat de polder voorheen een bosch zoude geweest zijn, daarvan geeft men, niet ongepast, ten bewijze, dat de land. lieden aldaar nog jaarlijks boomwortels uit den grond haa. len, die telkens naar boven werken: thans is de Ronde Hoep één der beste polders; niet alleen wegens het land dat zeer goed voor het melkvee is, maar ook wegens de schoone bedijking die rondsom de polder ligt: zij heeft drie water. molens, weiken het overtollige polderwater in den Amflel overmaalen: het getal der huizen, onder de geheele Bulle.

wijk betrokken zijnde, kunnen wij niet bepaalea.

[ocr errors]

Met de beftuuring en verzorging van Weezen en Armen gaat het hier als in de voorgemelde buurten onder deeze banne behoorende; de inwooners zijn voor het grootste gedeelte den Roomfchen Godsdienst toegedaan, gelijk zij er dan ook een zeer goede en zelfs aanzienlijke ftatie hebben, een quartier uurs van het dorp gelegen, die bediend wordt door den Wel Eerwaarden Heere HYRONIMIUS VAN DER DORP, behoorende onder het Aartspriesterdom van Holland: de Gereformeerden, welken onder hun gevonden worden, moeten te Ouderkerk te kerk gaan, gelijk de Roomschgezinden in dat Dorp in de Bullewijk behooren: de kinderen uit dat gehucht gaan ook te Ouderkerk voornoemd, school.

De bewooners van de Bullewijk geneeren zig voornaamlijk met de melkerij, waartoe, gelijk gezegd is, de landen aldaar zeer gefchikt zijn.

De Jooden hebben hier een groot kerkhof; zie onze be fchrijving van Ouderkerk.

HERBERGEN worden er geene anderen gevonden, dan de Voetangel (*), alwaar men ook de REISGELEGENHEID van de pasfeerende Utrechtfche fchuit van en naar Amfteldam en Utrecht heeft.

Rechtuit over den Voetangel voornoemd gaande, heeft men een rij- en gaan- weg, langs den Amftel, naar Abcoude: maar den Vostangel aan de linkerhand, begint de

(*) Dit is een schoon gebouw, behoorende aan de Thefaurie der ftad Amfteldam: alle vaartuigen, die er pasfeeren, moeten er aanleggen en tol betaalen.

« VorigeDoorgaan »