Pagina-afbeeldingen
PDF
ePub

nagedachtenis van een' Pastoor, die 40 jaaren Diemen en Dur. kerdam bediend had, eenige eer werd aangedaan.

Diemerdam had niet alleen zijn Capel, waarvan het land, waarop dezelve ftond nog Capelleland genoemd wordt, maar was met verscheide huizen en boerderijen voorzien, welke alle door de watervloeden zijn verzwolgen: men vindt nog, dat in 1463, diverfe morgens land bij de Diemerdammerfluis lagen.

Van geheel Diemerdam is nog flechts één huis overig, dat op den diik ftaat, en het huis Diemerdam genaamd wordt. Overdiemen, WC.CO. zeer fchoon gebuurte, waarin vee

[ocr errors]

le rijke menfchen woonden, diverte werven, als anderzins waren is thans zeer vervannimmerdeels doordien fommigen dat quartier niet begeerden te bewoonen, anderdeels door het droogmaaken der Diemermeir, fterfte van rundvee, en laatstlijk om dat de Roomfche Kerk, die te Overdiemen in 't midden van de buurt ftond, naar Die. merbrug is verplaats geworden.

"De buurt Vierhuizen, alzo genaamd naar zekeren VIERHUIZEN, is dat gedeelte van Overdiemen, het welk door het graaven der vaart naar Muiden en Naarden daarvan is gescheiden: men vindt aldaar welgeftelde lieden, fchoone boerenplaatzen en landerijen; onder dezelve munt uit de van ouds bekende plaats van den Heere KANTER, Vinken - Hofftede genaamd.

Onder alle de bovenstaande districten telt men de volgende polders.

[blocks in formation]

Morg. 1324 6 hond, 66 R.

In oude tijden was het Dorp veel grooter, doch in 1633 telde men flechts voor Diemen en Diemermeir 91 huizen; hon, derd jaaren laater, (1732.) werden 113 huizen voor Diemen en Diemerdam op de verpondingslijsten gebragt, en in 1782 werd Diemen op 147 huisgezinnen en 477 ingezetenen gefteld, gonder de kinderen medeterekenen.

Het

WAPEN

Van Diemen is een groen veld. beeld wordt

..walaan een water ver zwemmende eenden.

KERKLIJKE EN GODSDIENSTIGE GEBOUWEN,

De Kerk van Diemen was eertijds een Parochie - Kerk, aan de H. Maagd opgedragen, die er des ook als Patronesfe werd gevierd; deeze Pastorie werd beurtlings door den Paus en de Proost van Qudmunster vergeven: 't gebouw is zeer oud, ftaande in het Dorp, dat, gelijk gezegd is, voorheen veel grooter was: rondsom dezelve ftonden een menigte huizen, die door de brand weggeraakt zijn: de Kerk was oudtijds met een Orgel en fchoone Capellen voorzien, van welke thans één tot een Confiftorie en Kerkmeesters Kamer dient; het ge, welf, waarvan nog eenige duistere overblijffels zijn, is be fchilderd met de verbeelding van eenige aloude voorzeggin. gen, en van de vervulling derzelver in de perfoon des Zajigmaakers: het gebouw is zeer ruim doch oud, en dreigt, gelijk de toren, die al eenige voeten overhangt, inteftorten: de grond van de Kerk, dienende tot begraaving der lijken, is vóór den tijd der reformatie voor allerheiligst gehouden, en veele menfchen uit Amfteldami kochten, om die reden, aldaar de graven voor ongemeen hooge prijzen: de klokken, die in den toren hangen, zijn (zo men zegt,) door den Paus zelven gewijd, waardoor ieder goed Roomschgezinde, in gevalle van afsterving, dezelyen, veel langer dan op andere plaat Een, Jagt luiden.

Rondsom de Kerk is een zeer groot Kerkhof, op 't welk, dewijl men 't, gelijk gezegd is, voor zeer heilig houdt, veel begraaven wordt, zo van bewooners dier banne als van elders.

Achter dit Kerkhof ftond weleer een huis voor den Predikant; dan, dewijl het zelve zeer vervallen was, en geene huizen daarbij stonden, is het afgebroken; in den jaare 1770 is op den kerkweg naar Diemen, een nieuwe Pastorie gezet, voorzien van een zeer groote tuin: dit huis heeft beneden vier, en boven zes kamers, allen zeer net beschilderd, gestucadoord en behangen, behalven een zeer groote zolder en vliering; naast hetzelve is een huisjen getimmerd, dienende zo tot een tweede keuken, als tot berging van goederen.

Diemen werd in 1595 met Ouderkerk gecombineerd, en had met hetzelve één' Predikant; in 1607 werd DANIEL PLANCIUS, als eerfte en bijzondere Predikant voor Diemen, bevestigd.

De Roomfche Kerk, die, in den jaare 1786, van Overdiemen naar de Diemerbrug verplaatst werd, is een fchoon gebouw, welks wederga zeker zelden op het platte land gevonden wordt, daar bij ftaat een huis voor den Pastoor, met een groote tuin, alles aan de fraaiheid der Kerk beantwoordende: deeze Kerk is aan St. Pieters banden toegewijd.

Het Schoolhuis van deeze ban, ftaat te Diemen, en is, even als de Kerk, een zeer oud gebouw.

De Predikant van deeze plaats behoort onder het Clasfis van Amfteldam, wordt door den Kerkenraad genomineerd, en door den Ambachtsheer geapprobeerd.

Bij vacature van een' Schoolmeester, worden door het Gerecht en den Predikant eenige Schoolmeesters gehoord en geëxamineerd; het Gerecht maakt als dan alleen een drietal, en geeft hetzelve den Ambachtsheer over, om daaruit een' Schoolmeester te nomineeren.

Men vindt aan de Diemerbrug nog een Schoolmaitres, die de kinderen flechts fpelden en leezen leert.

In Overdiemen was weleer een school, waarna de plaats Schoolpolder genoemd werd, dan door verval dier buurt is het fchool weggeraakt.

L

Een Arm- of Wees-huis is in het Ambacht niet voorhan

den: de ongelukkige voorwerpen, waarvoor men zulke huizen aanlegt, worden aldaar bij de opgezetenen befteed.

WERELDLIJKE GEBOUWEN.

In de eerfte plaats moet onder dit artijkel geteld worden het Gemeenelands huis, waarin de gedeputeerde Waarsluiden, thans Hoogendijks Heemraaden, vergaderen: hetzelve ftaat op den dijk bij Jaap Hannis, niet ver van de Yperfootersbuis, en wordt bewoond door een' Opzichter, die bij voorschrevene Heeren aangesteld wordt: het is een fchoon gebouw met twee vleugels, en werd in 1726 herbouwd: in den voorgeevel ftaat

AIC De fret 1 bato VI furore

ar Cendo agris t Ven DIs
ag It Vr

'T voorhuis van het gebouw is van boven en ter wederzij. den getucadoord, en prijkt, behalven met een Neptunis op zijn' wagen, met de wapens der Provinciën Holland, Utrecht, en dertien steden en plaatzen, uit welken de HoogedijksHeemraaden zijn gedeputeerd; aan elke zijde ziet men een ruim vierkant vertrek.

Bij dit huis behoort een fpatieufe tuin, die in 1789 merke. lijk vergroot is, door het aankoopen van de plaats Ruimzicht, daar nevens gelegen.

Men vindt in Diemen nog een herberg, die aan particulieren behoort, en het Rechthuis genoemd wordt: deeze berberg, dię weleer het Ambacht toebehoorde, was oudtijds het Rechthuis: men ziet er nog verfcheide oude wapens van het Gerecht: het plagt voorzien te zijn van een boejen, die thans weggeraakt is

Voor dit huis ftaat een juftiticpaal: des zomers wordt hier dikwijls rechtdag gehouden, doch des winters aan de Die. merbrug.

Bij gezegde brug, aan de Weespervaart, ontmoet men een nieuw aangelegd kerkhof voor lieden die niet in de kerken begraaven willen worden: het zelve is geplaveid met groote zerken, en afgefloten door een fchoon hek, met doodshoofden verfierd: dit kerkhof, heeft een privilegie, inhoudende, dat al wie van buiten deeze Jurisdictie daarop begraven wordt, flechts éénmaal het landsrecht behoeft te betaalen.

Er liggen twee fluizen aan den Hoogendijk; als de 17perflooter Auts en Diemerdammer fluis, de eerfte wordt voornaamlijk onderhouden door Amfteldam.

[blocks in formation]

Doch wordt weder door vier districten gedragen naamlijk;
Zevenhooven, Mijdrecht, Wilnis, Uithoorn.

Amfterveen
Ouderkerk

Deeze fluis lag reeds in 1413: bij dezelve behoort de vissche¬ rij in het Nieuwe diep.

De Diemerdammer fluis, anders genaamd, de Sluis van Claas Jacobsz, in het jaar 1599 gemaakt, wordt voornaamlijk onderhouden door Weesp.

Weester Carspel. (waar onder 't Gein, de Gaasp en de Bijlemermeir behooren,) Diemen, Abcoude, Nigtevegt. Overdiemen. Oudtijds plagt hier nog een fluis te liggen, die men noemde de Kost verloren fuis, doch van weinig nut zijnde, is zij ge ftopt en vernietigd.

REGEERING

Dezelve beftaat, volgends de conditie van verkoop, uit de Bailliuw van Amstelland in het Crimineele; een Schout Civil. Zeven Schepenen, die zo wel den eed aan de Bailliuw in het Crimineele, als in het Civile aan den Ambachtsheer doen.

Zes Buurtmeesteren die over de gaêring en dorps omslagen zitten, en een Secretaris,

De Bailliuw van Amftelland wordt geëligeerd door Hun Edele Groot Mogenden, uit een drietal, dat Burgemeesteren der flad Amfteldam overgeeven: Schepenen nomineeren in Januarij veertien perfoonen, den Gereformeerden Godsdienst toegedaan, en uit

« VorigeDoorgaan »